Иконен: Односи веома добри, подржавамo пут Србије ка ЕУ

Односи Србије и Финске, иако су земље удаљене једна од друге, веома су добри, а званични Хелсинки подржава пут Србије ка Европској унији, изјавио је амбасадор Финске у Београду Перти Иконен поводом 100. годишњице независности Финске.

"Иако смо веома удаљени, ми се налазимо на крајњем северу, а ви на југу, наши односи су веома добри. Финска подржава пут Србије ка ЕУ", казао је амбасадор Танјугу.

Рекао је да види да су односи све тешњи, као и да Финска жели са Србијом да подели своја искуства која је стекла, не само у ЕУ, већ и из других области по којима је те земља позната, као што су владавина права, ефикасна администрација, ИТ.

Иконен је оценио да би економски односи могли бити још бољи.

"Имамо пар финских инвестиција у Србији, а могло би их бити више. Имали смо и први инвестицију из Србије у Финској. Прошлог лета је Мекен група купила један фински медиј. Све више се догађаја међу нама", рекао је амбасадор Финске. 

Амбасадор Иконен указује да је читава ова година била година радости за Финце поводом прославе 100. годишнице независности земље 6. децембра.

"Имали смо с тим у вези низ пројеката у Србији. Почели смо годину са финском музиком, а онда смо имали изложбу нордијског дизајна, те смо довели фински балет на Београдску недељу плеса. Наставили смо јесен са филмовима. Имали смо у Кинотеци ревију финских филмова", мавео је Иконен, најављујући нове концерте.

Највећи пројекат, како је указао, била је садња 100 дрвета широм Србије.

"Били смо у разним градовима широм Србије. У Београду смо засадили око 20 стабала, а сутра ћемо имати врхунац пројекта, сађење стабала у резиденцији, уз присуство председника Србије Александра Вучића", најавио је Иконен.

Амбасадор Финске, заједно са председником Србије и амбасадорима Данске, Норвешке и Шведске, засадиће сутра пет стабала брезе у башти своје резиденције, у оквиру програма обележавања првог века независности Финске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи