СДА Санџака критикује власт и понавља захтеве БНВ-а

Странка демократске акције Санџака Суљемана Угљанина незадовољна је реакцијама предствника власти на понашање њиховог лидера, који је прошле седмице као председник БНВ-а затражио од Владе Србије и ЕУ да усагласе датум за расписивање избора за санџачке органе власти у склад са референдумом из 1991. на којем је, како тврде, изгласана аутономија те области.

Реакције власти, а пре свега министарства одбране, односно министра Александра Вулина, и полиције, у СДА Санџака су разумели као "говор мржње" према бошњачком народу и њиховим легитимним представницима и институцијама, па их они "најоштрије осуђују".

Реагујући, наиме, на захтеве Угљанина о повлачењу војске и полиције из Санџака ресорни министри су поручили да коме смета војска смета му и Србија, а смета му и мир и законитост. Поручено је Угљанину да Војска Србије у Рашкој области није окупациона сила.

Иначе, захтеве Угљаниновог БНВ осудили су и представници Бошњака у власти - посланик СДПС-а Мехо Омеровић и посланици БДЗ Санџака Муамер Зукорлић и Јахја Фехратовић.

У саопштењу страначког секретаријата, које је потписала Семра Петлача, понавља се захтев БНВ који је позвао ЕУ и Владу Србије да покрену конкретне кораке ка трајном решавању статуса Санџака, бошњачки назив за Рашку област Србије, и грађана који, како се наводи, "траже слободу мирним путем".

Из ове странке, која је опозициона у српском парламенту, а на власти је у Новом Пазару и још неким санџачким општинама, тврде да овакво понашање власти није први пут и тумаче га као "непријатељско деловање" према Бошњацима и Бошњачком националном већу које је, како сматрају, "изнело легитимне захтеве и аргументе највишег представничког тела Бошњака у Србији.

Упркос најавама власти да ће радити на побољшању односа са свим мањинама, посебно са Бошњацима, СДА Санџака тврди да је понашање власти заправо изазивање мржње према бошњачком народу које за крајњи циљ има "искључење Бошњака из политичког живота Србије".

Сматрају да тај, како наводе, говор мржње грубо угрожава право грађана и њихових легитимних представника на слободу, правну сигурност, једнакост пред законом, слободу изражавања и политичког организовања.

Угљанинова СДА иде корак даље па каже да "таква држава, не само да не заслужује чланство у ЕУ, већ ни статус кандидата".

"СДА Санџака очекује од ЕУ и Србије да хитно приступе решавању захтева Бошњачког националног већа и кроз ревизију акционог плана за поглавља 23 и 24 уврсте захтеве легитимних представника Бошњака за решавање свих злочина над Бошњацима у Санџаку и других нагомиланих проблема са којима се Бошњаци деценијама суочавају", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи