"Србија заинтересована за заједничка улагања са Индијом"

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да Србија обећава као одредиште индијских туриста и редитеља, као и да је Влада Србије заинтересована за иницијативу "Произвести у Индији".

Дачић је у интервјуу за индијски Економик тајмс рекао је да је Србија импресионирана индијским успехом у развоју привреде и коришћењу савремених технологија што говори о успешности политика које спроводи влада Нарендре Модија.

"Србија је заинтересована за иницијативу 'произвести у Индији', за заједничка улагања, посебно у оне области где смо савладали напредне технологије. Верујем да постоји много простора за ширење и повећање обима привредне сарадње, коју желимо да подигнемо на виши ниво", истакао је Дачић.

Како је навео, посебно обећава инвестициона сарадња, сарадња у производњи, научна и технолошка сарадња, сарадња у ИТ сектору, као и сарадња у области тракторске, агро, аутомобилске, одбрамбене, фармаколошке и филмске индустрије.

"Српски председник Александар Вучић и индијски премијер Нарендра Моди одредили су заједнички циљ - да наша трговина достигне милијарду долара у наредних пет година. Видимо простор за унапређење пољопривредног извоза, нарочито житарица, воћа, поврћа и меса, а Индија је заинтересована и за српске метале, попут бакра и злата", рекао је Дачић.

Упитан да прокоментарише колико је Индија економски присутна у Србији, Дачић је казао да су индијски произвођачи трактора међу најбољима на свету, и позвао индијске компаније да инвестирају у постојеће фабрике машина попут ИМТ-а или у изградњу нових.

"Индија је светски лидер у примени дигиталних технологија, док је Србија постигла значајне резултате у развоју ИТ услуга и дигитализације, који су међу приоритетима наше Владе. ИТ парк фирме Ембаши груп из Бангалора, лоциран у близини Београда, показује сарадњу у овој области", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија постаје све познатија у свету, па и у Индији, по добрим локацијама за снимање филмова и навео да су до сада снимљена три индијска филма у Србији, од којих је у једном играо познати индијски глумац Ајит Кумар.

Дачић и да је позвао индијске компаније да улажу у Србију јер је она стабилна земља са растућом економијом, малом инфлацијом и скоро непостојећим буџетским дефицитом.

Када се ради о развоју пословања, Дачић је рекао да је Србија направила значајан напредак.

Навео је да је Србија 2016. године проглашена светским лидером по броју створених радних места, заснованих на страним инвестицијама и додао да је Србија је "комуникацијски центар" за Југоисточну Европу и има веома повољне споразуме о слободној трговини са Европском унијом, Русијом, Турском...

Дачић је истакао да ће наредне године бити обележено 70 године дипломатских односа Србије и Индије и додао да све земље имају традиционално пријатељске односе, као и да је Србија свесна да јој Индија није окренула леђа у најтежем периоду 90-их година.

"Ми веома ценимо подршку Индије територијалном интегритету и суверенитету Србије и нашим напорима на решавању питања Косова и Метохије кроз дијалог. Са друге стране, Србија доследно подржава Индију на мултилатералним форумима и борби против тероризма", рекао је Дачић.

"Одраз тако блиских односа јесте и веома важна одлука коју је Србија донела – да се једнострано укину визе за грађане Индије на време које не прелази 30 дана, што ће значајно придонети већем броју размене радника, побољшати привредне везе, подстаћи раст инвестиција и значајно проширити обим сарадње у области туризма", закључио је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи