Марк Елис: Признање Косова није неопозиво

Извршни директор Међународне адвокатске коморе са седиштем у Лондону Марк Елис је у интервјуу за "Радио Слободна Европа" изјавио да је признање држава у међународном праву политички акт, па је слично томе и повлачење признања независности политички акт.

Не постоји општа забрана да се повуче једном издато признање, рекао је Елис након саопштења српских власти да је јужноамеричка држава Суринам повукла признање Косова као независне државе, али и косовских власти које тврде да о томе још нису званично обавештене.

Према Елисовим речима, у међународном праву постоје две главне теорије о признавању држава - конститутивна и декларативна.

Према конститутивној теорији, држава је држава једино ако је признаје значајан број других држава - дакле, признање од стране других држава услов је за саму државност.

Декларативна теорија процењује да ли држава испуњава објективне критеријуме државности, а на основу ове теорије, каже Елис, признање од стране друге државе, као што је случај конститутивне теорије, ирелевантно је за статус државности.

"Уопштено гледано, на основу декларативне теорије, признање државе у међународном праву је политички акт, за разлику од законског. Сходно томе, у међународном праву не постоји дужност да се држава призна, нити право да држава буде призната. Слично томе, повлачење признања је политички акт, и као такав не постоји општа забрана или обавеза о повлачењу једном признате државе, као што је случај Суринама. Према томе, мислим да је тешко за Косово да тврди да је признање државе трајно неопозиво", истакао је Елис.

Додаје и да постоји још један аргумент који се односи на бечки режим споразума.

"У овом сценарију се каже да су унилатерални поступци, као што је признање државности, немодификовани, осим уколико постоји значајна промена околности, као што је нестанак једне државе, као на пример Југославије. Ја у сваком случају нисам заговорник тог аргумента", рекао је Елис.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи