Селаковић: Остаје горак укус иза Хашког трибунала

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић каже за РТС да, после скоро четврт века рада, иза Хашког трибунала остаје "горак укус и тешка слика" тога да су највише осуђивани управо они који су највише страдали. То кажем и као правник, и као човек, и као Србин, истиче Селаковић.

Никола Селаковић, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао је да су Срби највише страдали у ратовима на овим просторима, али и да су можда највеће жртве распада бивше Југославије.

"Не можда, то говоре подаци, то говоре бројке, то говоре чињенице", рекао је Селаковић. 

Коментаришући то што су Срби у Хагу осуђени на укупно више од 1.000 година затвора, а да су, с друге стране, ослобођени Анте Готовина, Младен Маркач, Рамуш Харадинај, Насер Орић, Селаковић је рекао да после четврт века рада иза Хашког трибунала остаје "горак укус".

То кажем и као правник, и као човек, и као Србин, истакао је Селаковић.

"Не бих улазио у појединачне пресуде. Чињеница је да ће коначни суд о томе шта је обележило његов рад и колико је он био успешан или неуспешан дати историја и о томе ће судити генерације које долазе", рекао је генерални секретар председника Србије.

Председник Хашког трибунала Кармел Ађијус замерио је Србији што двоје припадника Српске радикалне странке није изручено Хагу, а Селаковић је навео да је јучерашњи састанак Александра Вучића и Ађијуса био веома тежак.

Александар Вучић је на том састанку изразио интересовање и спремност Србије да наши држављани који су у Хашком трибуналу осуђени издржавају казну у Србији и изразио је забринутост због третмана српских држављана у Хагу, објаснио је.

"Ађијус је рекао да не постоји начин да се избегне поступање по захтеву Хашког трибунала, који престаје са радом за два месеца. У случају двоје радикала, наставиће постојање захтева за изручење Вјерице Радете и Петра Јојића", навео је Селаковић.

Према његовим речима, председник Вучић је објаснио да Србија има Закон о сарадњи са Хашким трибуналом, који јасно прописује да се он тиче људи који су оптужени или осумњичени за ратни злочин.

"Овде није реч о ратном злочину и ми се придржавамо наших закона", рекао је Селаковић.

Коментаришући оцену Ађијуса да је неприхватљив ангажман генерала Лазаревића на Војној академији, истиче да у томе не види ништа спорно.

Он је осуђен, издржао је казну и дошао у своју земљу. Позван је да одржи једно предавање, није био предавач, рекао је Селаковић.

Упитан о дијалогу о Косову, Селаковић је рекао да ће он тећи својим током, да ће бити настављен овог месеца, те да ће се у њега укључити академске заједнице, представници уважених националних културних установа.

"Постоји покушај бацања сенке на дијалог, а то су ставови људи којима никада не можете да угодите, који кажу да је дијалог фингиран, да дијалог не постоји, а постоји", рекао је Селаковић.

Истакао је да је било задовољство слушати професоре права који су на првом округлом столу износили опречна и различита мишљења и додао да је први пут озбиљно и отворено разговарано на тему Косова и Метохије, а да политичари нису главни актери.

Критикујући такве опаске о дијалогу, Селаковић је рекао да је "суштина да они немају о том дијалогу шта да кажу, немају политику ни озбиљан приступ, никакав план и осећај за оно што чува Србију на Косову и Метохији".

"Држава није организатор округлог стола, то је била Конференција правних факултета Србије. И парламентарне странке ће саме моћи да се организују, али зашто да не кажу и ванпарламентарне странке шта мисле", рекао је Селаковић.

Истиче да ће, у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, сви моћи да у толерантном духу искажу своје мишљење.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи