"Очекујем дословно поштовање Устава Унеска и Повеље УН"

У случају могућег обнављања захтева за пријем Косова у Унеско на неком од наредних скупова те организације, министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да очекује да ће новоизабрани председник Генералне конференције доследно поштовати Устав те организације, начела Повеље УН и важеће резолуције Савета безбедности УН.

Дачић се, на маргинама 39. заседања Генералне конференције Унеска у Паризу, састао са амбасадорком Заур Алауи, сталним представником Марока при Унеску, новоизабраној председавајућој Генералној конференцији Унеска.

Честитајући на избору за позицију председника 39. заседања Генералне конференције Унеска, министар Дачић је рекао да се нада да ће сарадња Србије са Унеском бити успешно настављена и у наредном периоду.

У контексту могућег обнављања захтева за пријем Приштине у Унеско на неком од наредних заседања Извршног савета и Генералне конференције Унеска, Дачић је рекао да очекује да ће новоизабрани председник Генералне конференције Унеска доследно поштовати Устав Организације, као и начела Повеље Уједињених нација и важеће резолуције Савета безбедности Уједињених нација.

Узимајући у обзир вишегодишње дипломатско искуство Заур Алауи, посебно у домену мултилатералне дипломатије, Дачић је указао да очекује да ће успешно обављати своју функцију, упркос бројним изазовима са којима се Унеско суочава.

Шеф српске дипломатије рекао је да је Србија спремна, као актуелне чланице Извршног савета Унеска, да пружи пуни допринос даљем унапређењу рада Унеска у областима његове надлежности.

Захваљујући на честиткама, амбасадорка Алауи је рекла да се нада да ће се сарадња Унеска са Србијом даље унапређивати, истичући спремност да пружи лични допринос деполитизацији Унеска и његовом враћању на изворне принципе и приоритете рада.

Дачић са Одри Азуле о заштити српске баштине на КиМ

Шеф српске дипломатије се у Паризу састао и са номинованим кандидатом за новог генералног директора Унеска Одри Азуле, и указао на важност коју Србија придаје питању заштите споменика српске културне баштине на Косову и Метохији, посебно оних на Листи светске баштине у опасности.

На састанку на маргинама 39. заседања Генералне конференције Унеска, Дачић је честитао Одри Азуле на номиновању за позицију генералног директора Унеска и додао да се нада да ће успешна сарадња Србије са Унеском бити настављена и убудуће.

Шеф српске дипломатије изнео је уверење да ће Азуле, с обзиром да поседује богато професионално искуство у области културе и информисања на националном и на међународном плану, успети да нађе решење за бројне изазове са којима се Унеско суочава у последњих неколико година.

У том контексту, истакао је да би разматрање евентуалног захтева за пријем Косова у Унеско на неком од будућих заседања Извршног савета или Генералне конференције Унеска, у значајној мери утицало на поделе у тој организацији и даљу политизацију рада, што, како је оценио, није у интересу Унеска.

Имајући у виду посвећеност Одри Азуле питању заштите културне баштине, посебно је указао на важност коју Србија придаје питању заштите споменика српске културне баштине на Косову и Метохији, посебно оних на Листи светске баштине у опасности, као и значају наставка ангажмана Унеска на том плану.

Азуле, која је захвалила дачићу на честиткама, рекла је да је уверена да ће сарадња Унеска и Србије у наредном периоду наставити да се развија посредством програма и пројеката које заједнички организују Унеско и институције и организације у нашој земљи. 

Потврдила је да ће уложити максималне напоре у правцу деполитизације Унеска и враћања фокуса рада на изворне принципе, као и да ће настојати да свој рад базира на принципима професионализма и непристрасности, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи