Јевтић: Формирање ЗСО је животно питање

Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић у разговору са одлазећим и новим известиоцем Европског парламента за Косово, Урлике Луначек и Игором Шолтесом, истакао је да Брисел треба "на конкретан начин" да покрене тему примене споразума о формирању Заједнице српских општина.

"Недопустиво је да и након 1.661 дана од потписивања споразума у Бриселу о ЗСО још увек није учињено ништа у имплентацији истог. Потребно је да и Брисел као гарант и посредник покрене ову тему на један конкретан начин, а ми ћемо свакако као део Владе Косова испред српске заједнице инсистирати да се ово питање покрене и ЗСО формира током 2018. године", рекао је Далибор Јевтић.

Јевтић је казао да је суживот Срба и Албанаца нешто што нема алтернативу и да припадници ова два народа морају да живе једни са другима зарад боље будућности и стабилности читавог региона, саопштило је косовско министарство за заједнице и повратак.

"Формирање Заједнице српских општина је важно не као политичко већ као животно питање. Успостављање ЗСО-а ће помоћи унапређењу живота грађана", рекао је Јевтић.

На састанку у Приштини, Јевтић, Луначек и Шолтес су истакли важност дијалога Београда и Приштине, јер је дијалог двеју страна кључна ствар за решавање многих отворених питања, подвучено је током састанка.

Констатовано је да је садашња Влада Косова конструктивнија од претходне и да је значајно да остане на том путу, наводећи да се са већом политичком храброшћу морају доносити важне одлуке, додаје се у саопштењу.

Као један од проблема који је наведен јесте и то, да у институцијама Полиције Косова врло ретко долази до унапређивања припадника Срба и осталих невећинских народа у више чинове, као и то да у неким српским срединама са посебним нагласком на повратничка места у редовима полиције није довољан број Срба.

Иначе, током сусрета, Урлике Луначек је министру Јевтићу захвалила на доброј сарадњи коју је са њим имала док је била известилац Парламента Европе.

Њен наследник на месту известиоца Игор Шолтес изразио је спремност да сарадњу са Јевтићем подигне на виши ниво и да се у том контексту у што скоријем времену Јевтић и он сусретну у Бриселу где би се на један практичан начин изнели сви недостаци у имплементацији важећих закона и договора који се односе на положај невећинских народа на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи