Дачић: Задржати формат седница Савета безбедности УН

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је у Палерму, на маргинама Медитеранске конференције ОЕБС-а, са шефом италијанске дипломатије Анђелином Алфаном о односима две земље и, како је рекао, о међународним организацијама, а нарочито Савету безбедности УН којим ће следећег месеца председавати Италија.

Дачић је истакао да је та тема за Србију важна јер је у току непринципијелан покушај да се измени формат седница Савета безбедности о Косову.

За Србију је, назначио је Дачић, веома важно да се о свим проблемима који постоје на Косову и Метохији, док постоји Резолуција 1244 и Мисија УН на КиМ, расправља редовно и онако како је и предвиђено том Резолуцијом на седницама Савета безбедности.

"Неке западне земље покушавају да промене формат одржавања седница Савета безбедности, било на начин да се оне затворе, што значи да се расправља само на затвореним седницама у оквиру СБ УН или да се оне прореде и да не буду на свака три месеца. Зато је нама веома значајно да имамо разумевање Италије, као председавајућег", рекао је Дачић за Танјуг.

Дачић је, осим са Алфаном, у Палерму разговарао и са министрима спољних послова Молдавије, Малте и Сан Марина.

Молдавија, додао је, није признала независност КиМ и наставиће са таквом политиком у наредном периоду.

"Србија била хумана према мигрантима"

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је на Медитеранској конференцији ОЕБС-а у Палерму, где је истакао да се Србија, током мигрантског таласа, односила хумано, као и да је кроз Србију прошло више од 900.000 миграната, а да није забележен ниједан инцидент.

Главна тема Медитеранске конференције земаља чланица ОЕБС-а била мигранстки талас који је захватио Европу у последњих неколико година, а, како је пренео Дачић, разговарало се о могућности да се пронађе неки заједнички приступ.

"Истакао сам да је Србија имала за Европу помало неуобичајан приступ, били смо веома припремљени и тачно смо знали шта хоћемо. Кроз нашу земљу је прошло више од 900.000 мигранта и избеглица у том периоду, односили смо се хумано и није забележен ниједан инцидент", рекао је Дачић за Танјуг.

Он је додао да, иако је балканска рута затворена, неколико хиљада миграната и даље борави у Србији.

Дачић је навео и да је у обраћању на конференцији навео да је такав однос Србије према мигрантима нажалост последица и проблема са којима се Србија и српски народ сусретао у последњих неколико деценија, као и да је Србија земља са и даље највећим бројем регистрованих избеглица и интерно расељених лица у Европи.

"Такође, од укупног броја протераних Срба са КиМ свега 1,9 одсто се вратило у протеклих 17-18 година, колико је међународна заједница пристуна на Косову и Метохији", додао је Дачић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи