Посланици о дуалном образовању

Посланици Скупштине Србије расправљали су о неколико закона из области образовања, међу којима је и Предлог закона о дуалном образовању. Министар просвете Младен Шарчевић каже да је 1.800 компанија заинтересовано за укључивање у систем дуалног образовања који ће омогућити младима да стекну компетенције и укључе се у тржиште рада, док је опозиција критиковала предлог тог закона наводећи да се тако ствара јефтина радна снага за стране компаније.

Док су посланици владајуће коалиције у данашњој расправи истицали да ће дуално образовање омогућити младима да брзо нађу посао, опозиција је оштро критиковала предложена решења. 

Одговарајући на примедбе опозиције током расправе коју су обележила честа јављања посланика по повредама Пословника, председница парламента Маја Гојковић је, обраћајући се из посланичке клупе, упитала шта је лоше у намери да се реформише образовни систем, те навела да види "малициозни тон и лицемерје" оних који су покушали да критикују закон. 

Гојковићева је рекла да се представници странке бивше власти који критикују закон, а који наводе да је дуално образовање "лаж", "не гаде да у диктаторском режиму буду саветници директора" и да примају плату од државе.

Поводом, како каже, њихове лицемерне бриге за децу и проблема одласка из Србије, Гојковићева каже да би могла да чита имена оних који су разочарани отишли из земље после 2003. године због неиспуњених обећања тадашње власти, а који су се 2000. вратили у Србију из које су отишли због ратова и санкција. 

Наводи да је претходна власт "пљачкала" Србију и да, на пример 2009, није имала времена да ратификује Конвенцију о нуклеарној сигурности, која је данас на дневном реду парламента. 

"Не желим да црвенимо због нерада ДС-а и да нас неко на међународним скуповима пита зашто нешто нисмо урадили", рекла је Гојковићева, која је однедавно у Управном одбору Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нукеларну сигурност Србије.

Посланик ДС-а Балша Божовић рекао је да је обраћање председнице парламента "својеврстан шоу", те поменуо пресуду Врховног касационог суда која, наводи, каже да је Гојковићева својевремено оштетила буџет Новог Сада. 

Председавајући Владимир Маринковић је Божовићу искључио микрофон и позвао на расправу о дневном реду.

Образлажући Предлог закона о дуалном образовању, министар Шарчевић је рекао да је незапосленост младих једна од највећих у Европи, те да ће им нови закон омогућити да добију посао током школовања и да се одмах укључе у процес рада.

Прецизирао је да ће се дуално образовања одвијати у два циклуса: теоријска настава и практична настава у компанијама, а да ће тај систем образовања обухватити и трећи и четврти степен.

"Укључивање послодаваца у дуално образовање има за циљ да испунимо реалну потребу привреде", каже Шарчевић и наводи да се тај нов вид образовања за сада примењује у 21 стручној школи и у 60 компанија, а да укључује мање од 1.300 ученика.

Предвиђено је, каже министар, и полагање стручне матуре за оне које после дуалног образовања желе да наставе школовање, укључујући и студирање.

Навео је да ће у систему дуалног образовања Привредна комора Србије имати важну улогу у практичном делу наставе код послодавца.

Министар је рекао да ће бити сачуване досадашње радионице, а да ће у сарадњи са привредом бити направљено неколико центара за обуку ученика, те да се такав пројекат тренутно завршава у Ваљеву.

"Компанијама су потребни добро обучени радници, а не јефтина радна снага која се добија кроз неформално образовање", каже министар.

Посланици опозиције су критиковали Предлог закона о дуалном образовању, наводећи, између осталог, да је тај модел закона неприхватљив за Србију, као и да је реч о израбљивању ученика.

Посланица ДЈБ-а Бранка Стаменковић рекла је новинарима да је Србији потребна реформа образовног система која производи предузетништво, а не јефтину радну снагу за корпорације.

Заменик шефа посланичке групе СРС-а Немања Шаровић истакао је да је та партија упутила велики број амандмана.

Велики број амандмана уложиле су и Двери, а шеф посланичке групе Бошко Обрадовић каже да ће тај покрет бити критичан према министру просвете Шарчевићу и "његовим експериментима".

Жарко Обрадовић, бивши министар просвете и посланик СПС-а, истиче да прича о израбљивању ученика нема своју утемељеност у пракси, јер закон утврђује колико ђак треба да проведе код послодавца и које су им обавезе.

Посланици о индексима, елити, имовини, језику...

У расправи о неколико закона из области образовања, међу којима је и Предлог закона о дуалном образовању, полемисало се ко је био бољи студент и ко је елита, али и о имовини политичара и о томе да ли постоји босански језик. 

Серију јављања посланика по Пословнику изазвало је обраћање шефа посланичке групе Двери Бошка Обрадовића, који је говорио о одласку високообразованих и висококвалификованих младих људи из Србије, малим платама запослених у просвети, али и о купљеним дипломама. 

На наводе о лажним дипломама, реаговао је шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић, који оцењује да је наступ Обрадовића "врхунац његовог политичког лудила". 

Каже да Обрадовић говори о купљеним дипломама, а његова је спорна јер као "професор српског језика не зна да користи четири акцента".

Мартиновић је поново позвао посланика ДС-а Балшу Божовића, а данас и Бошка Обрадовића, да донесу индексе. 

Најавио је да ће сутра донети свој индекс, али и индекс Александра Вучића, па да упореде са индексима Божовића и Обрадовића како би се видело ко је био бољи студент и ко је елита, а ко није. 

Мартиновић каже да ће се тако видети Божовићева просечна оцена на студијама, као и то где је студирао. 

На то је Божовић позвао Мартиновића да сутра донесе и своју имовинску карту, као и имовинске карте Александра Вучића и његовог брата па да, како је рекао, "народ види како живе људи из СНС-а". 

Каже да сутра треба упоредити и то шта његови а шта Мартиновићеви професори мисле о њима, као и да ли се стиде Мартиновића. 

Шеф напредњака у парламенту позвао је Божовића да донесе имовинску карту па да се види ко има више, а ко мање од када је ушао у политику. 

Кртикујући власт, Божовић каже и да су напредњаци дозволили пријатељима из УАЕ да граде "Београд на води", где метар квадратни стана кошта 3.500 евра, запитавши: "Ко то може да купи?"

Мартиновић је навео да он не може да купи стан у "Београду на води", али да то могу Божовић, његов отац и његова будућа супруга, која продаје станове у "Београду на води", те поручио да није његов отац кречио све могуће јавне установе. 

Како је навео, ДС је у време док је била на власти приватизовала државу, задужила и упропастила Београд, а сада напредњацима држи лекције како се води Београд. 

На наводе Бошка Обрадовића да постоји само српски језик, а не и црногорски, хрватски и босански, реаговао је посланик Јахја Фехратовић из Бошњачке демократске заједнице Санџака због, како је рекао, повреде националних осећања и "елемената фашизма" у обраћању Обрадовића. 

Фехратовић каже да је Обрадовић рекао да не постоји један језик, а ако не постоји, онда не постоји ни један народ и упитао ко може да каже да не постоје Бошњаци. 

Навео је да су Бошњаци признати Уставом, да је језик њихове националне заједнице признат и да имају право на образовање. 

"Ово је мултиетничка држава. Не може неко да каже да не постоји неки народ", рекао је Фехратовић и навео да Срби и Бошњаци вековима живе у слози, а да неко жели то да наруши. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи