Кубуровић: Правна заштита пред српским судијама на Космету

Министарка правде Нела Кубуровић каже за РТС, поводом именовања српских судија и тужилаца на северу КиМ, да је најбитније то што ће грађани у срединама где постоји већинско српско становништво имати могућност да остварују судску заштиту пред српским судијама.

Нела Кубуровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да је један од договора кроз Бриселски споразум интеграција српских судова и тужилаца на Косову и Метохији.

Додала је да су српске судије и тужиоци потписали изјаву и да 40 судија, 12 тужилаца и 150 запослених који су радили до сада у судовима и тужилаштвима настављају да раде од следеће недеље.

"Оно што је најбитније је да у срединама где постоји већинско српско становништво имаће могућност да им се суди и да остварују судску заштиту пред српским судијама, оно што je такође битно је што је новина  да у кривичном поступцима суде српске судије, с обзиром да је у неким ранијим споразумима та надлежност била изузета из српских судова и Еулекс је углавном био надлежан да поступа у тим случајевима", објаснила је Кубуровићева.

Истакла је да ће на тај начин постојати већа правна заштита, уједначено поступање на територији целе покрајине, као и да Срби који живе јужно од Ибра имају могућност да им суде српске судије и да поступају српски тужиоци.

"Председник Основног суда у Косовској Митровици биће Србин, и оно што је најважније је да с обзиром на организацију судова у оквиру покрајине да у оквиру Апелационог суда овом приликом се оснива и посебно одељење Апелационог суда које ће имати седиште у Косовској Митровици и њиме ће да председава Србин и он има статус заменика председника Апелационог суда", рекла је министарка.

Промоција медијације

Указала је да је данас Европски дан правде, као и да су Министарство правде и Врховни касациони суд одлучили да у недељи када се обележава тај дан буде промоција медијације.

"Медијација је један од алтернативних начина спорова који треба да допринесе ефикасности судског поступка. На тај начин ће да смањи прилив предмета у судовима и омогућити и грађанима и привреди да на један други начин покушају да реше своје спорове", навела је Кубуровићева.

Објаснила је да има пријављених 90 посредника који су пристали да бесплатно пруже грађанима услуге и да ће у два пилот-суда, Други основни суд у Београду и Други основни суд у Крагујевцу, бити омогућено странкама које су пристале на то да се путем медијације реши њихов спор.

"Оно што показује да медијација може да буде успешна јесте да смо за први дан путем медијације имали решено шест спорова што управо показује да овај начин може да буде атрактиван с обзиром да медијација подразумева и уштеду времена, мање трошкове с обзиром на таксе које се плаћају, а са друге стране растерећује судове и омогућава судијама да већу пажњу посвете оним предметима где медијација није могућа", тврди Кубуровићева.

"До краја године пријем 160 приправника"

Када је реч о пријему нових судија и тужилаца, министарка каже да Високи савет судства и Државно веће тужилаца треба да спроведу конкурс.

"Није реч о недостатку, већ је био застој због процедуре која је морала да се пропише и доношења нових правилника, тако да и пред Високим саветом судства и пред Државним већем тужилаца у току је поступак за већи број и пријем судија и заменија јавних тужилаца", навела је Кубуровићева.

Најавила је и пријем 160 приправника након три године, колико је била на снази одлука о максималном броју запослених у државној управи.

"Овог пута је на неки начин обезбеђено, пре свега захваљујући средствима и доброј буџетској консолидацији, да до краја године примимо 160 приправника и оно што је Министарство урадило је да смо донели нови правилник за пријем приправника, а у току следеће недеље очекује се објављивање конкурса. Тако да ће до краја године 160 приправника први пут након више од три године бити примљено", каже Кубуровићева.

Говорећи о изменама Устава, министарка каже да је најважније је да је Министарство правде отворило једну широку јавну расправу и покренуло консултативни процес.

"Позвали смо све заинтересоване да доставе своја мишљења на који начин виде будуће измене Устава и оно што нас обавезује је Акциони план за поглавље 23 и јачање независности правосуђа што подразумава измене Устава у делу који се односи на поступак избора судија и тужилаца, с обзиром да треба да се измести та процедура из Скупштине и да управо Високи савет судства и Државно веће тужилаца буду једини који ће да одлучују о избору носилаца правосудне функције", нагласила је Кубуровићева.

Истакала је да у том делу свакако постоји сагласност, као и да оно што изазива највеће недоумице је будући састав Високи савет судства и Државног већа тужилаца, односно ко поред представника судија и тужилаца треба да буду чланови тих органа, као и будуће надлежности ова два органа.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи