Шта треба мењати у Уставу Србије

У Београду се одржава конференција "Промене Устава на путу ка ЕУ". Шефица Прегварачког тима Србије за чланство у ЕУ, Тања Мишчевић изјавила је да у Уставу Србије треба мењати исте оне одредбе на које је још 2006. указала Венецијанска комисија - независност правосуђа, постављање судија и заштита људских права. То је, према њеним речима, прво што у Уставу мора бити ромењено.

Наводе да ће део надлежности прећи на ЕУ, Тања Мишчевић је појаснила да није реч о надлежности већ о овлашћењима.

"То није одрицање од суверености већ само пренос уз врло оштру контролу коју би спроводио Београд, и коју има било која држава чланица", рекла је Мишчевић и прецизирала да за неке области, као што су спољна трговина и царинска унија, надлежност има искључиво Европска унија.

Србију, казала је, чекају две промене Устава, једна која се тиче правосуђа и једна која се тиче политичког система.

"То је оно што смо до сада израчунали, у овој фази не треба ићи са изменом која ће уносити супремацију или надређеност права ЕУ", прецизирала је Мишчевићева.

Иако је првобитно била предвиђена промена Устава до краја 2017. године, ипак је, додала је, заједно са цивилним друштвом догпвпрено да је рок много мање важан од садржаја.

Нови рок ће бити предвиђен измењеним Акционим планом за Преговарачко Поглавље 23 у преговорима са ЕУ.

Конференција о променама Устава Србије одржана је у организацији Европског покрета Србије, а истраживачки форум тог покрета припремио је предлоге измена које се односе на потребу уношења тзв. интегративне клаузуле у Устав Србије којом се омогућава поверавање дела суверених права Србије институцијама ЕУ.

Затим, потребно је, према њима, омогућавање активног и пасивног бирачког права "грађанима ЕУ" који имају законито пребивалиште на територији Србије, на локалним изборима и изборима за Евроспки парламент у Србији.

Потребна је и измена, према Европском покрету, како би се ојачала позиција независних органа у Србији, али из Покрета појашњавају да та измена није условљена прописима ЕУ нити постоје захтеви из правног поретка ЕУ, али би уношењем тих измена Србија значајно ојачала владавину права.

Европски покрет сматра и да су потребне измене којима се гарантује независност правосуђа у Србији у складу са Акционим планом за поглавље 23 - Правосуђе и основна права.

Још једна од потребних измена, према истраживацкцог форуму, јесте и измена одредбе о процедури измене Устава.

Како сматрају, постојећа је "сувише ригидна" и није добра са становишта захтева да Устав треба да прати друштвене промене у једној заједници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи