Посланици о Хојту Јију, издвајањима за Београд, Космету...

У дану за постављање питања у парламенту, посланици су питали чланове Владе и председника шта је спољна политика Србије имајући у виду поруку заменика помоћника државног секретара САД Брајанa Хојта Јија да земље које желе у ЕУ не могу да седе на две столице, због чега је Влада уплатила Граду Београду 100 милиона динара, као и да ли ће МУП проширити истрагу у вези са злоупотребама на Врачару.

Заменик шефа посланичке групе СРС-a Немања Шаровић питао је председника Александра Вучића да ли је после изјаве Брајана Хојта Јија схватио да се не може седети на две столице, те да се Србија мора определити између Русије и ЕУ.

"Видим да многи из Владе бурно реагују, па кажу да је Брајан Хојт Ји напао Србију тако што је рекао да нико не може бити 'балансеро'. Спољна политика САД се темељи на томе да они одлучују, а да други спроводе", рекао је Шаровић.

Исто питање је имао и посланик ДС-а Радослав Милојичић.

"Шта је спољна политика Србија пошто смо чули Брајана Хојта Јија да Србија не може да седи на више столица", рекао је Милојичић упутивши питање председнику Вучићу, премијерки Ани Брнабић и министру спољних послова Ивици Дачићу.

Посланик СНС-а Александар Марковић подсетио је да је пре неколико дана објављена вест да је ухапшено више лица због сумње да су оштетили буџет ЈП "Пословни простор" на Врачару за више стотина милиона динара.

Испоставило се, каже, да је београдска полиција поднела кривичну пријаву против пет бивших директора и високих функционера Демократске странке, додајући да су припадници те партије годинама уништавали ту општину и јавна предузећа.

Он је поставио питајње МУП-у која је квалификација кривичног дела у том случају и да ли ће истрагом бити обухваћени и политички чиниоци, односно бивши функционери Општине Врачар, како би се утврдило да ли су ухапшени директори то радили самостално или по нечијем налогу, на пример високих функционера ДС-а који су били блиски са "тајкуном Ђиласом".

"Ова афера добија свој епилог и то даје наду да ће и остале афере 'жутог предузећа' добити судске епилоге, као и све остале Ђиласове афере, подсетимо се само око подземних контејнера, када је за више од 100 милиона динара оштећена 'Градска чистоћа'. Контејнери су коштали шест милиона евра, уградња још пет милиона евра, милион евра је потрошено за ревитализацију... па имамо аферу Булевар, вртиће...", рекао је Марковић.

"Само он (Ђилас) нека не спасава Београд", поручио је Марковић одговарајући на критике Драгана Ђиласа, који је недавно критиковао власт у Београду.

Посланица СПС-а Маријана Мараш је констатовала да се грађани Врбаса који користе железнички превоз жале на ниске пероне, због чега је отежан улазак путника, и питала министарку грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорану Михајловић када ће бити окончани радови на подизању нивоа перона, јер материјал, како каже, стоји годинама.

Питала је и да ли ће у оквиру пројекта брзе пруге Београд–Будимпешта бити реновиране железничке станице у Војводини.

Посланик НС–ПСС Славиша Ристић питао је председника Александра Вучића на основу којих уставних и законских овлашћења је одобрено носиоцима правосудне власти да се интегришу у правосудни систем Косова и да положе заклетву пред Хашимом Тачијем.

Он је питао председника Србије Александра Вучића и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића о разлогу за славље због изборних резултата на Косову, називајући те изборе сепаратистичким.

"Да ли је победа Србије што смо ускратили уставно право Србима на КиМ да бирају своје органе по Уставу Србије и што смо их натерали да учествују на сепаратистичким изборима. Да ли је то разлог за славље, што су победили људи који су на власт довели злочинце Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија?", питао је и потом направио поређење:

"Замислите ситуацију када би Мадрид славио победу шпанске листе која би победила на сепаратистичким изборима у Каталонији."

Посланица ЛСВ-а Олена Папуга питала је министра Бранка Ружића да ли је гласао да се граду Београду због смањених прихода уплати 100 милиона динара.

"Већина локалних самоуправа једва преживљава. Верујем да су Ружићу познати радови у Београду, да ли се тако ради и у другим градовима? Тражим да Ружић одговори зашто је толика исплата потребна Београду, а не и другим општинама, и да ли су по Уставу сви грађани исти и имају ли исто право на буџетске резерве", рекла је Папуга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи