Скупштина, жустро и на ивици инцидента

Ресорни министар Младен Шарчевић представио је посланицима предлога сета закона из области образовања. Сутра наставак расправе. Жустра полемика посланика током утврђивања дневног реда у једном тренутку је била и на ивици физичког обрачуна.

Данашњу расправу у парламенту обележиле су жустре расправе посланика власти и опозиције, током којих је одређено више краћих пауза и консултација о даљем раду. Након вишесатног утврђивања дневног реда, ресорни министар представио је посланицима сет закона из области образовања.

Образлажући посланицима Предлог закона о дуалном образовању, Младен Шарчевић рекао је да је 1.800 компанија заинтересовано за укључивање у систем дуалног образовања које ће, каже, омогућити младом раднику да стекне компентенције и укључи се у тржиште рада.

Министар је најавио да ће ускоро бити донет и нови закон о уџбеницима који ће укључивати и питање њихове доступност у дигиталном облику, као и бесплатне примерке.

Шарчевић је рекао да је незапосленост младих у Србији једна од највећих у Европи, те да ће им нови закон о дуалном образовању омогућити да добију посао током школовања и да се одмах укључе у процес рада.

Прецизирао је да ће се дуално образовања одвијати у два циклуса - теоријска настава и практична настава у компанијама, а да ће тај систем образовања обухватити и трећи и четврти степен.

"Укључивање послодаваца у дуално образовање има за циљ да испунимо реалну потребу привреде", каже Шарчевић и наводи да се тај нов вид образовања за сада примењује у 21 стручној школи и у 60 компанија, а да укључује мање од 1.300 ученика.

Предвиђено је, каже министар, и полагање стручне матуре за оне које после дуалног образовања желе да наставе школовање, укључујући и студирање.

Навео је да ће у систему дуалног образовања Привредна комора Србије имати важну улогу у практичном делу наставе код послодавца.

Министар је рекао да ће бити сачуване досадашње радионице, а да ће у сарадњи са привредом бити направљено неколико центара за обуку ученика, те да се такав пројекат тренутно завршава у Ваљеву.

"Компанија су потреби добро обучени радници, а не јефтина радна снага која се добија кроз неформално образовање", каже министар.

Говорећи о изменама Закона о предшколском васпитању и образовању, Шарчевић је истакао да је рана писменост важна за даље школовање, те да је потребан заокрет и унапређење квалитета предшколских установа.

Министар је навео и да је Споразум о зајму (Пројекат инклузивног предшколског образовања и васпитања) између Србије и Међународне банке за обнову и развој, који износи око 47 милиона евра по годишњој кампатној стопи од 0,68 одсто, управо намењен за побошање капацитета предшколских установа.

Измене Закона о основном образовању и васпитању, наводи министар, предвиђају значајну улогу ученичких задруга, а између осталог дефинише и право ученика на бесплатан превоз, признавање страних школских диплома

Када је реч о изменама Закона о средњем образовању и васпитању, Шарчевић каже да се реформисаним планом за гимназије уводи нови смер - иноформатика.

"То су велике новине. Гимназија више од 40 година није реформисана", рекао је министар и додао да је новим решењима за средње стручне школе утврђена двојезична настава, укључујући наставу на језицима националне мањине и страним језицима.

Расправу о тим предлозима закона, посланици ће наставити сутра. 

Парламент ће на новој седници размотрити и потврђивање Споразума о зајму (Пројекат инклузивног предшколског образовања и васпитања) између Србије и Међународне банке за обнову и развој, Конвенције о нуклеарној сигурности, као и потврђивање Заједничке конвенције о сигурности управљања истрошеним горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом.

Пред посланицима ће бити и измене Одлуке о утврђивању састава Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, као и измене више одлука о избору чланова и заменика чланова скупштинских одбора, на предлог посланичких група СНС-а, СПС-а и ДЈБ-а.

Жустре полемике током расправе о дневном реду 

Посланици су се изјашњавали о 101 предлогу за допуну дневног реда, а ниједан предлог опозиције за стављање тачака на нову седницу није прихваћен, међу њима и више пута до сада поновљен предлог Демократске странке за смену председнице парламента Маје Гојковић.

Поподневни део седнице обележила је жустра полемика посланика Демократске странке и Српске напредне странке, током које је шеф посланика напредњака Александар Мартиновић поручио да "неће дозволити онима који су на изборима освојили неколико процената гласова бирача да им СНС буде врећа за ударање".

"Немамо чега да се стидимо. Нити што смо шта опљачкали ни украли, дижемо Србију, поносни смо на Александра Вучића и његову победу", рекао је Мартиновић.

Током данашње полемике, у једном тренутку из сале су изјурили посланици Српске радикалне странке Миљан Дамјановић и Немања Шаровић. 

Они тврде да их је посланик СНС-а Милован Дрецун звао да изађу из сале на тучу, након што су поручили посланицима владајуће коалиције да "не својатају генерала Владимира Лазаревића".

Шаровић је новинарима испред скупштинске сале рекао да је Дрецуну засметало то што су радикали навели да је Лазаревић "бранио у рату оно што су они предали у миру", те их је, тврди, Дрецун позвао да изађу на тучу.

Дамјановић и Шаровић изашли су испред скупштинске сале, где се окупило и скупштинско обезбеђење, али Дрецун се није појавио.

Претходно су жустро полемисали посланици Демократске странке и СНС-а, али је и поред узавреле атмосфере и краћих консултација, настављено изјашњавање о допуни дневног реда.

На критике посланика ДС-а Балше Божовића, који је образлагао предлоге те странке за стављење на дневни ред седнице и између осталог навео да је пројекат "Београд на води" смишљен због корупције, реаговао је шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић. 

Мартиновић каже да он и његове колеге из посланичке групе нису ништа украли, да не могу да купе стан у "Београду на води" док, како је навео, "Божовић и његов отац, као и лидер ДС-а Драган Шутановац, могу да купе и обе куле".

Оценио је да изјашњавање о допунама дневног реда који се утврђује још од 11 сати не треба претварати у наставак највећих могућих увреда, те навео да је Божовић држао предавање и вређао напредњаке.

Мартиновић је позвао Божовића да донесе индекс како би га упоредио са својим индексом и индексом председника Србије Александар Вучића.

"Па да цела Србија види ко је какав студент био и на чијој страни је памет Србије", додао је Мартиновић.

Навео је да ће СНС узвратити истом мером на наводе Божовића, уколико настави да вређа.

Мартиновић је поново читао детаље из ослобађајуће пресуде Драгану Шутановцу у којој је наведена његова имовина, а претходно је шеф посланичке групе ДС-а Горан Ћирић рекао да је председница Скупштине Маја Гојковић морала да реагује на наводе Мартиновића, јер је говорио приватном животу чланова ДС-а и вређао их.

Гојковићева рекла да је право посланика да предлажу допуне дневног реда и да сваки посланик има право да образлаже свој закон, али не и да вређа.

Навела је да се труди да води седницу, али да количина увредљивих израза које Божовић користи прелази све границе.

"Не може неко стално да говори да је неко лопов и да краде", рекла Гојковићева и додала да би се са Божовићем мењала за имовину.

Вређање, наводи Гојковићева, "не дешава се први пут и све је горе и горе", истичући да посланици опозиције цео дан вређају већину посланика, председника државе и политичаре, а не говоре о предлозима закона које би да се нађу на дневном реду.

"Ако неко читав дан упућује увреде овде посланицима да смо лопови, да смо криминалци, да неког осуђујемо на доживотну казну, емотивно, једноставно, не могу да водим седницу. Ако се овако настави, пуно среће други пут. Ово стварно нема смисла", рекла је Гојковићева.

На то је посланик ДС-а Радослав Милојичић добацио – "распишите изборе".

"Ако то желите, то ћете и гледати, али није проблем за нас", поручила је Гојковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи