Ко је оптимиста, а ко не по питању Србије и њеног ЕУ пута

Амбасадори Немачке и Италије, Аксел Дитман и Ђузепе Манцо, као и бивша шефица грчке дипломатије Дора Бакојани подржали су европски пут Србије, која је, како је истакла Бакојани, у том погледу на "добром путу" и, шта више, предњачи у региону. Председник ЦИРСД-а и Народне странке Вук Јеремић изнео став да се Србија тренутно удаљава од ЕУ.

Бакојани је на панелу "Надолазећи геополитички трендови и безбедноси изазови у региону" у оквиру 17. Српског економског форума рекла да Србија "иде добро", што јој, каже, даје разлога за оптимизам.

Она је рекла да је ЕУ последњих година у сопственој кризи, због чега је запоставила и заборавила Западни Балкан, јер не зна како да изађе из сопствених проблема. 

"Мислим да Западни Балкан ни данас није високо на агенди ЕУ, а требало би, јер је у интересу ЕУ да што пре успостави што блискије односе са регионом, јер су изазови са којима се суочавају исти", рекла је она.

"Србија предњачи и веома сам оптимистична када је Србија у питању", поручила је она, и додала да Грчка, иако тренутно није у прилици да води "агресивну спољну политику", снажно подржава европски пут Србије.

Као изазове у региону навела је ситауцију у БиХ која, како каже, има неефикансу структуру, али и Македонију и питање њеног имена, истакавши да се атмосфера са новом владом у Скопљу променила и да је то у Грчкој доживљено као добар знак. 

Манцо је рекао да је на путу и Србије и читавог региона ка ЕУ кључан подстицај који стиже управо из Уније. Такође је истакао и важност регионалног интегрисања.

"Само ЕУ може да погура регион напред. Процес приступања којим се јача регионална сарадња ", рекао је он.

Дитман је поновио да Немачка снажно подржава Србију на путу ка ЕУ и подсетио колико је ЕУ пре свега ангажована у Србији.

Такође сматра да се изазови који у региону и Србији постоје могу решавти у оквиру ЕУ.

"ЕУ је посвећена не само Србији, него читавом региону. Желимо да се убрза сарадња у економској области у региону", рекао је он.

Дитман такође наглашава да ЕУ није само економски клуб, већ и клуб у којем се негују одређене вредности и принципи и да земља која жели да постане његов део мора да се на том путу усаглашава са ставовима Уније. 

Посебно је нагласио значај Поглавља 23 и 24.

Јеремић се сложио да је европска бућност Србије и региона од кључног значаја, али није поделио оптимизам саговорника.

Јеремић је упоредио Србију са Турском од пре неколико година када су поглавља отварана, али се земља удаљавала од ЕУ.

Он је опонирао Бакојани и амабсадорима, подсетивши на случај своје супруге, која је, по његовим речима, практично "са највишег места у земљи", оптужена да је нарко дилер, а да је одбацио њену тужбу због тога.

"Да се тако нешто деси у Грчкој, да ли бисте били исто тако оптимистични?", питао је он Бакојани,

Рекао је и да су председник и Влада заступљени у медијима са 98 одсто, а сви остали – са два одсто.

На то му је Бакојани одговорила да и у Грчкој, која је члан ЕУ, државна телевизија 80 одсто поклања пажњу актуелној власти, а другима, ако то хоће, како је истакла, 20 одсто.

"Влада покушава да утиче на правосуђе, имамо и ми проблема, понекад се и у Грчкој демократија доводи у питање. Да, за Србију су многа питања отворена, мора се остварити напредак по питању владавине закона, али јесам оптимиста да ће Србија све то остварити до 2025, пре него што уђе у ЕУ", рекла је она.

Манцо је рекао да на путу Србије, као и других земаља, има успона и падова, али да је пре свега интерес грађана да имају бољи систем.

"ЕУ је снажно посвећена, мада може и више да учини", рекао је он, додајући да се исто очекује и од српске владе.

Манцо, Дитман и Бакојани су се сложили да НАТО у региону има улогу стабилизатора и поздравили сарадњу Србије са Алијансом у оквиру ИПАП-а и њено учешће у мисијама ЕУ и УН.

Слажу се такође да став Србије о војној неутралности није препрека за сарадњу.

На питање како виде утицај специјалних односа Србије са Русијом и Кином, амбасадори су се сложили да ЕУ нема ништа против да Србија одржава добре, пријатељске односе са трећим земљама, али подсећају да држава коај тежи ЕУ мора са њом да се усаглашава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи