Мишчевић: Здрава животна средина битна због нас, а не због ЕУ

Шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић наводи да здрава животна средина није потребна Србији да би добили зелено светло за отварање Поглавља 27, већ да би имали систем који ће бити здравији по нас и зато је битно важност тог питања представити јавности.

Тања Мишчевић је обраћајући се на конференцији "На путу ка ЕУ и здравој животној средини" рекла да је Преговарачко поглавље 27 (заштита животне средине), поглавље на којем се најбоље види које су то користи од приступања Европској унији, те да су цивилни сектор и медији значајни за приближавање тих користи широкој јавности.

"Комуникација је у овој области примарна јер нема поглавља на којем тако лепо и лако можете објаснити користи од приближавања Европској унији", сматра Мишчевићева.

Говорећи о финансирању заштите животне средине на локалном нивоу, Мишчевићева је рекла да, иако у тој области има потешкоћа, постоје и светли примери да се радом и разговором може постићи много.

Зелени фонд, према њеним речима, није довољан, а оно о чему је потребно "озбиљније разговарати" јесте циркуларна економија.

"Циркуларна економија је јако битна, али она још увек није ушла у уши оних који се баве развојем Србије", поручила је шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ и додала да је циркуларна економија важан сегмент Индустријске стратегије.

Сматра да је још једна битна ставка у области финансирања животне средине и инспексцијски надзор и контрола средстава.

Центар за европске политике организовао је конференцију "На путу ка Еу и здравој животној средини" на којој је било речи о процесу приступања Србије ЕУ у вези са Преговарачким поглављем 27 са фокусом на постојећим изазовима у погледу финансирања зштитне животне средине у локалним срединама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи