Земан: Николић као Шарл де Гол

Председник Чешке Милош Земан упоредио је председника Србије Томислава Николића са некадашњим председником Француске Шарлом де Голом, пошто без обзира на притиске одбија да се Србија придружи санкцијама које је Европска унија увела Русији.

"У потпуности разумемо позицију Србије, која настоји да одржава пријатељске односе са свим великим земљама и не прибегава политици санкција, иако јој то повремено доноси тешкоће. Надовезујете се ту мало на Шарла де Гола, а мислим да таква политика сада, након избора за председника САД, има већу шансу да донесе успех", рекао је Милош Земан након разговора са Николићем.

Председник Србије је казао да Чешка може да помогне Србији на њеном приступном путу, који траје већ 16 година.

"Док сам ја председник, бићу против тога да било коме уводимо санкције", рекао је Николић, који је поводом повремених навода да се од Србије очекује да призна независност Косова рекао да, ако би то био услов, Србија не би ни желела да уђе у ЕУ.

Председник Николић изјавио је да Србија у Чешкој види великог пријатеља још из времена пре Другог светског рата и да та земља, као чланица ЕУ, може много да помогне Србији у евроинтеграцијама. 

Земан и Николић су разговарали и о билатералној економској сарадњи, али, како је рекао Земан, и о не мање важној војној и полицијској сарадњи.

"Разговарали смо и о војној и полицијској сарадњи, јер, као што знате, не може се искључути ризик да ће се обновити балканска миграцијска траса, а у том случају ће Чешка веома радо помоћи српској страни, пошто имамо заједнички интерес да се заштите границе", рекао је Земан.

Раније данас, уз највише државне почасти, председника Николића дочекао је председник Чешке Милош Земан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи