Макалистер: Србија предњачи на путу ЕУ интеграција

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер рекао је да Србија предњачи на путу евроинтеграција и да је Београд свестан шта мора да уради у оквиру процеса који је познат и критеријума који се не мењају.

Као кључне области за даљи напредак Србије ка ЕУ, Макалистер наводи владавину права и нормализацију односа са Приштином, која би требало да резултира правно обавезујућим договор између Србије и Косова, по коме се две земље међусобно неће блокирати на путу ка ЕУ.

У интервјуу за Танјуг, Макалистер је у Бриселу оценио да је јучерашњи извештај Европске комисије генерално позитиван за Србију.

Као најбоље примере напретка Србије, Дејвид Макалистер наводи економски развој, али и посвећеност земље и премијера Вучића политици добросуседских односа и помирења у региону.

Известилац за Србију у ЕП каже да очекује отварање нових поглавља, што је пре то могуће, али и подсећа на оно што је "јасно", а то је да је напредак у процесу преговора о чланству Србије у ЕУ уско повезан са напретком у две кључне области – владавином права и даљим напретком у дијалогу Београда и Приштине.

Упитан како види нормализацију односа Београда и Приштине, сам процес и коначан резултат дијалога, Макалистер подсећа да је у питању "још дуг пут", да су неке ствари већ договорене и да је неопходно видети да обе стрене примене постигнуте споразуме.

"Коначан резултат је да на крају приступног процеса Србије морамо да имамо правно обавезујући договор између Србије и Косова по коме ће обе стране моћи да у потпуности користе своја права и да се две земље међусобно не блокирају на путу ка ЕУ", закључио је известилац за Србију у Европском парламенту.

Навео је да је проширење и даље приоритет ЕУ и да на том путу Србија и Црна Гора предњаче.

Евроинтеграције су, према Макалистеровим речима, тежак посао, који се на крају исплати за земљу, за пословно окружење у земљи, а поготово за грађане.

Додаје да је у питању не само јединствено тржиште, које доноси погодоности економског напретка, већ и политички пројекат, заједница која дели исте вредности и ради на одржању политичке стабилности у Европи и да се критеријуми за чланство не мењању.

"Посебна ситуација за Србију јесте да поглавље 35, које прати нормализацију односа са Косовом, игра огромну улогу због једнистввеног питања односа између Београд и Приштине. Дакле, нема нових обавеза, оне се не мењају. Београд зна шта мора да уради, а ми знамо да ћемо да дамо сваку могућу подршку Београду", закључује Макалистер у разговору за Танјуг.

"Већина у ЕУ није очекивала Трампову победу"

Дејвид Макалистер рекао је да резултат америчких избора није оно што је већина у Европској унији очекивала, али да се демократска одлука америчког народа мора прихватити.

Макалистер је у разговору за Танјуг, упитан како оцењује резултате председничких избора у Америци и могући утицај промене у Белој кући на оносе САД и ЕУ, одговара да је нови председник Доналд Трамп за ЕУ "позната непознаница".

"Знамо га као личност, али не знамо много о његовој политици", приметио је Макалистер.

Каже да спољни послови, као ни ЕУ, нису имали велику улогу у изборној кампањи Трамповог тима и да у овом тренутку треба сачекати и видети како ће изгледати Трампов кабинет.

"Морамо да сацекамо и видимо кога ће господин Трамп изабрати за свог саветника, секретара са одбрану и државног секретара. Господин Трамп ће морати да објасни не само свом народу већ и целом свету који су његови политички приоритети", наводи Дејвид Макалистер.

Додаје да ће и Србија, као и све друге земље на свету, морати да сачека да види "шта је Трампова замисао".

"Надамо се да ће Трамп, по преузимању мандата председника, посетити Европу. Ми смо врло заинтересовани за јаке трансатлантске односе и надамо да ће нови амерички председник бити једнако заинтересован", каже Макалистер.

Додаје да је ЕУ потребна јасна идеја о будућој америчкој спољној и безбедносној политици, али да према до сада изговореном у предизборној кампањи, очекује да ће Трамп од ЕУ тражити да учини више на сопственој сигурности и безбедности.

Макалистер сматра да би земље чланице ЕУ требало да на том пољу ближе сарађују, да формирају сталну структуру сарадње у обрани, па и могуће седиште заједничке ЕУ војне мисије у Бриселу.

У оквирима такве ближе сарадње на обрани и безбедности ЕУ, Макалистер види и места за партнере као што је Србија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи