Гојковић: Србија жели да развија сарадњу са Швајцaрском

Председница парламента Маја Гојковић изјавила је да су за Србију значајна искуства Швајцарске, те да постоји интерес за појачаном сарадњом на свим пољима, као што су економија и дуално образовање.

"Србија има посебан интерес за развој економске сарадње са Швајцарском, нарочито на плану даљег директног инвестирања у Србији. Желимо још више швајцарских инвестиција у Србији", рекла је Маја Гојковић која се, у оквиру званичне посете Швајцарској, састала са председницом Националног савета Савезног парламента Швајцарске Кристом Марквалдер.

Марквалдер је подсетила да је Швајцарска значајан инвеститор у Србији, као и да постоји тежња швајцарских фирми за још већим присуством на српском тржишту.

Гојковић је нагласила да је Србија заинтересована за сарадњу у области образовања и да жели да учи од Швајцарске која има јако добар систем и најнижу стопу незапослености у свету, као и да у том контексту има простора за сарадњу одбора за образовање два парламента.

Како је саопштила Скупштина Србије, Гојковић и Марквалдер су се на састанку сагласиле да ова посета има посебан значај имајући у виду да се реализује у оквиру обележавања 100-годишњице дипломатског представништва Србије у Швајцарској, што је показатељ дугог пријатељства и партнерства две државе.

Истакле су да добрим односима доприноси садржајан политички дијалог на највишем нивоу, те да постоји обострани интерес за јачање економских односа и инвестирање.

Гојковић и Марквалдер су се сложиле да постоји простор за даље интензивирање и развијање међупарламентарне сарадње како на највишем нивоу, тако и на нивоу одбора и сталних парламентраних делегација Србије и ССвајцарске у међународним организацијама.

Како је саопштено, Гојковић је упознала Марквалдер са реформским процесима у Србии и активностима Скупштине Србије у новом мандату у циљу хармонизовања законодавства и увођења стандарда ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи