Стефановић: На самиту није било конкретних решења

Србија не може бити веома задовољна Самитом о избегличкој кризи који је одржан у Бечу, јер није чула конкретна решења, оценио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић. Додаје да је Србија истакла да је добила убедљиво најмање новца од свих држава које се налазе у овом делу Европе и указала колико је то мало и колико Србија чини и улаже да мигрантска криза буде што мања“.

Стефановић је у изјави за РТС рекао да се премијер Александар Вучић обратио учесницима скупа на којем је разговарано врло отворено о потешкоћама које имају све земље у мирантској кризи.

„"Не могу рећи да Србија може бити веома задовољна Самитом, јер нисмо чули конкретна решења"“, истакао је Стефановић који је био члан српске делегације на скупу који је иницирао аустријски канцелар Кристијан Керн.

„Додаје да је Србија истакла да је добила убедљиво најмање новца од свих држава које се налазе у овом делу Европе.

"Нисмо кукали, нити је премијер молио, али смо указали колико је то мало и колико Србија чини и улаже да мигрантска криза буде што мања“", објаснио је министар Стефановић. 

Каже да је тражено да се новац, који се додељује не даје само невладином сектору, зато што он не учествује у управљању мигрантском кризом.

"„Не тражимо новац за неке којима је то постао бизнис. За нас мигрантска криза није постала бизнис, тражимо новац за војску и полицију, државне органе који учествују у управљању мигрантским центрима, заштити границе и слично"“, нагласио је министар.

Према његовим речима, све земље су се сложиле да је потребна чвршћа контрола спољне границе ЕУ, заштита од илегалних прелазака, али и размишљају како да се инвестира у земље порекла миграната.

Стефановић је истакао да су на самиту сви најлепше говорили о Србији, о напорима које Београд улаже како би мигранти имали хумани третман и како бисмо заштитили границу. Поновио је да Србија не може бити потпуно задовољна јер нема конкретних решења.

Истиче да је немачка канцеларка Ангела Меркел рекла Вучићу да може да рачуна на помоћ Берлина. "Остаје питање шта да радимо са економским мигрантима за које не постоји ефикасан метод за реадмисију. На томе ћемо морати сами да радимо", рекао је министар.

Став премијера је да се жица и зидови не дижу, указује Стефановић и додаје да морамо да инвестирамо у све друге механизме безбедности и заштитимо границу.

На констатацију да премијер није учествовао на читавом самиту, Стефановић каже да то није био знак протеста, већ да је Вучић дошао право из Њујорка где је такође имао исцрпљујуће разговоре.

"Учествовао је у првом делу, био је велики број земља које су лепо говориле о Србији, то је похвала за све што радимо", рекао је министар полиције.

Стефановић је закључио да Србија може да буде задовољна улогом коју игра и тиме како је други перципирају.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи