Симић и Јевтић о покушају хапшења Ђурића

Шеф Српске листе Славко Симић изјавио је да су косовске власти синоћ из Грачанице послале лошу поруку Србима приликом покушаја хапшења и депортације директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића. Косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић оценио је да је покушај хапшења Ђурића само наставак угрожавања стабилности на Косову.

Славко Симић је на седници косовске скупштине рекао да је синоћњи инцидент у Грачаници само један у низу који су уперени против српске заједнице која живи на Косову и Метохији и указао на серију инцидената који су се догодили крајем прошлог и овог месеца.

Симић је подсетио да је прво онемогућена посета расељених Срба Мушутишту код Суве Река, да је поломљена спомен плоча страдалим српским жетеоцима у Старом Грацком, да је подметнут пожар у недовршени храм Христа Спаса у Приштини и да је у Ораховцу физички нападнут Стеван Радић (72).

Такође и синоћни инцидент који се догодио у Грачаници када је полиција Косова покушала насилно да ухапси и депортује директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића шаље вема лошу поруку грађанима српске заједнице, рекао је Симић.

Симић је упозорио да се на овај начин Србима крше основна људска права и да се на тај начин истовремено крши косовски Устав, запитавши да ли је Устав Косова декларативног или обавезућег карактера.

Шеф Српске листе је позвао посланике Скупштине Косова и представнике институција да се што пре ангажују на изради акционог плана за решавање безбедносних проблема са којима се суоцавају Срби напоменувши у том светлу нападе на њих, пљачку и узурпацију имовине, скрнављење верских објеката и слично.

"Захтевамо једну ефикасну заштиту српске заједнице од стране свих институција и тразимо да се поштују све одредбе устава Косова јер је очигледно да се оне у великој мери крше, рекао је Симић који је шеф споланичког клуба Српске листе у Скупштини Косова.

Симић је са говорнице косовске скупштине поручио да је српској заједници веома важно и преко потребно што пре успостављање Заједница српских општина како би, како је објаснио, била још више гарантовала права српског народа који живи на Косову.

"Тражимо као заједница да се поштује Устав који гарантује једнакост пред законом, људско достојанство, право на живот, право на слободу и сигурност, да се поштују све верске заједнице и њихова имовина", рекао је Симић.

Јевтић: Покушај хапшења Ђурића угрожавање стабилности

Косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић сматра да покушај хапшења Ђурића доводи до угрожавања стабилности.

"Ко год да је дао налог за привођење Марка Ђурића урадио је то пре свега из политичких разлога, са циљем да се један високи представник државе Србије понизи. Реакција српског народа у Грачаници је најбољи могући одговор, али и порука истим тим доносиоцима таквог налога како српски народ не може и неће да трпи политичке неправде и нападе на оне који се први залажу за мир и суживот на овим просторима", истакао је Ђурић.

Навео је да покушај хапшења директора Канцеларије за КиМ Владе Србије од стране полиције Косова, шаље поруку уперену против свега онога за шта се Ђурић залаже, а то су пре свега мир, сарадња, суживот Срба и Албанаца.

Према његовим речима, синоћна акција је, између осталог, за циљ имала само континуирано обесхрабривање повратка и застрашивање Срба на Косову.

Онај ко је покушао да приведе Ђурића је суштински покушао да "приведе" мир, дијалог, суживот, бољи живот и понајвише бољу будућност у односима Срба и Албанаца на Косову, нагласио је Јевтић.

Привести високог државника који је током своје посете српском народу на сваком месту позивао на мир, сарадњу, на помирење Срба и Албанаца, значи само једно - да онај који је издао један такав политички налог не жели управо мир, суживот и помирење Срба и Албанаца, оценио је Јевтић.

Министар је рекао да је српски народ штитећи Ђурића штитио мир, право на живот, право на слободу и врло јасно послао поруку да се престане са нападима на све што је српско.

Нагласио је да ће се заједно са свим другим политичким представницима Срба на Косову залагати и радити на обезбедивању и поштовању основних људских права, владавине права и закона, да ће се борити за повратак и опстанак Срба, а полицију Косова позива да, уместо што ће покушати да ухапсе слободу и мир, убудуће раде више на обезбеђивању те слободе у Муштутишту, Ђаковици, Приштини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи