Дачић наставља билатералне сусрете у Њујорку

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић на маргинама 71. заседања Генералне скупштине УН имао је билатералне састанке са министрима спољних послова Мадагаскара, Либана, Тринидада и Тобага, Киргизије, Зеленортске Републике, Непала, Камеруна.

Дачић се састао и са државним секретаром у Министарству иностраних послова Индије и генералним секретаром Савета Европе.

У разговору са министарком иностраних послова Мадагаскара Беатрис Аталах, министар Дачић подвукао је важност продубљивања сарадње, посебно у области образовања, културе и економије.

Министарка Аталах упутила је позив Србији за учешће на самиту Франкофоније у новембру на Мадагаскару, а упутила је и позив шефу српске дипломатије да билатерално посети Мадагаскар, захваливши на стипендијама које Србија, кроз програм "Свет у Србији" додељује студентима Мадагаскара.

У разговору с министром иностраних послова Либана Џибраном Басилом, истакнуто је да Либан разуме позицију Србије, с обзиром да и у Либану постоје слични проблеми, и у том је контексту Басил истакао да Србија може увек да рачуна на подршку Либана по питању Косова и Метохије.

Министру иностраних послова Киргизије Ерлану Абдилдајеву Дачић је захвалио на снажној подршци Киргизије у свим питањима која су од великог значаја за Србију, док је Абдилдајев истакао да је њихова позиција чврста и да се неће мењати.

Шеф српске дипломатије и његов колега из Непала Пракаш Саран Махат сложили су се да две географски веома удаљене земље повезују добри билатерални односи, али и да постоји простор за продубљивање сарадње, док је

у разговору с колегом из Зеленортске Републике Луисом Таваресом, констатовано да постоји велики простор за унапређење економске сарадње.

Министар Дачић замолио је да позиција Зеленортске Републике по питањима која су за Србију важна, и коју Србија веома цени, остане непромењена.

Дачић и министар иностраних послова Камеруна Лежен Мбела Мбела договорили су да се у скоријој будућности реализују билатералне посете, као и да се том приликом размотре могућности унапређења сарадње у области економије, образовања и културе.

У разговору с државним министром Индије Мобашаром Агбаром, констатовани су да добри односи две још из времена бивше Југославије, а индијски званичник навео је могућност учешћа Србије на инвестиционој конференцији "Вибрант Гујарат" коју организује премијер Индије и на којој учествују председници влада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи