Кукан за РТС: Очекујем да Србија отвори још поглавља до краја године

Могуће је да Србија до краја године отвори још поглавља у преговорима о чланству у ЕУ, јер ће Словачка која преседава Унијом учинити све што може да додатна поглавља буду отворена, каже за РТС словачки посланик Европског парламента Едуард Кукан, који се са групом европарламентараца налази у посети Србији.

У Београд је стигла делегација Европског парламента, која ће се састати са државним званичницима, колегама из српске скупштине и представницима цивилног сектора. У октобру ће бити објављен годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије. Делегацију предводи искусни словачки дипломата Едуард Кукан, који је дао интервју за РТС.

Господине Кукан, мислите да је могуће да Србија отвори још поглавља до краја године?

Мислим да јесте. Ја сам Словак, моја земља председава ЕУ, и ми ћемо учинити све што можемо да додатна поглавља буду отворена.

Ово вас питам јер смо видели да Хрватска поставља своје и додатне услове који могу да утичу на брзину. Да ли од тога треба страховати и убудуће?

Надам се да не. Хрватска је била једина земља која је постављала некакве додатне услове, на крају је то решено, али је Србија непотребно изгубила време, а време је веома важно. Имамо нову Владу Хрватске, сви се надамо да ће се будући хрватски премијер Андреј Пленковић, који је наш колега, бивши европарламентарац, понашати другачије.

Шта ће, по вашем мишљењу, бити највећа препрека Србији? Економске реформе, владавина права, медијске слободе? Или односи са Приштином? Или, можда, хрватска условљавања?

Све то заједно. Не бих издвајао ниједну од тих ставки посебно. То што сте навели – све су то важне ствари. За Владу и парламент и цело друштво, важно је да се фокусирате и учините све да склањате препреку по препреку.

Како видите регионалне "неспоразуме"? Да ли сте забринути за будућност региона?

Ми јесмо забринути, али и веома заинтересовани за стабилност региона. Јер, будимо отворени, садашња ситуација је крхка у много аспеката, и Балкан је већ доказао да, ако га изгубимо из вида, може да проузрокује проблеме за целу Европу. Да, ми пажљиво пратимо шта се догађа и покушавамо да помогнемо да се ови проблеми не отргну контроли. Веома смо захвални због улоге коју Србија има у томе.

Јуче смо чули пензионисаног генерала Армије БиХ који помиње реч рат и претње, што је изазвало велико узнемирење и негативне коментаре у Србији и Републици Српској.

Рат је веома ружна реч. Ко год да је помиње, мора да има у виду своју одговорност. Не мислим да томе треба да посвећујемо превелику пажњу, али не смемо је ни потцењивати. Брисел је забринут, и надамо се да ће на крају ово ипак бити схваћено само као изјава једног генерала у пензији.

Да ли се Запад и Русија боре за свој утицај у Србији? Недавно је премијер Вучић потврдио да у Србији постоји тзв. руска мека моћ, као што постоји и мека моћ Запада, кроз финансирање различитих НВО. Ту тзв. руску меку моћ поменуо је и шеф делегације ЕУ.

Мало се шалим, али то је зато што сте ви веома важна земља. Све те стране које сте поменули, то је чињеница, желе да остваре свој утицај у Србији. Надам се да ће ваша влада знати с тим да се суочи на прави начин.

Шта то значи, на прави начин?

На начин који ће бити највише од користи вашој земљи. Речима вашег премијера, којима верујем, јесте да он жели да уведе Србију у ЕУ. Мислим да је он озбиљан и одговоран политичар. То треба да буде циљ. Нема ништа лоше у развијеним односима са Русијом, Америком, Италијом, било којом земљом. Али, ако сте одлучили да постанете чланица ЕУ, морате да поштујете правила те организације. И кроз та правила можете да развијате своје свеукупне односе са Русијом. Али ваша влада мора знати шта је ваш приоритет, а ја мислим да има само један приоритет у том смислу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи