Вучић за РТС: Србија ће уложити све да сачува мир

Онима који маштају о урушавању Дејтонског споразума и нестанку Републике Српске поручујем да се то неће десити, рекао је премијер Александар Вучић за РТС. Однос Срба и Бошњака од виталног значаја за будућност, истакао је премијер.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је важно да Србија сачува стабилност у земљи, јер, како каже, све што се код нас дешава, утиче и на регион.

"Ако то успевамо да сачувамо, нећемо имати проблема са економијом", истакао је Вучић и додао да ће Србија уложити све да сачува мир.

"Рећи ћу онима који маштају о урушавању Дејтонског споразума и нестанку Републике Српске: Република Српска је установљена вољом народа, Дејтонским споразумом, а Србија има одређене обавезе по том споразуму. Република Српска неће нестати", поручио је премијер.

Како је рекао, Србија поштује Босну и Херцеговину и сматра да је однос Срба и Бошњака од виталног значаја за будућност.

Не плашимо се економске будућности Србије, каже Вучић истичући да сви виде резултате које су грађани Србије постигли у расту и фискалној консолидацији. С друге стране, додао је премијер, Београд је забринут за стање у региону.

Одговарајући на опаску да се чини да ипак постоји неки "камен у ципели" у односима са светом, премијер је рекао да "имамо више тих каменчића у ципели".

"Мој је посао да урадим све што могу за нашу земљу и чини ми се да се боримо за Србију и не само ја, већ цела делегација, сви раде свој посао", истакао је Вучић.

Када је реч о састанку са шефом НАТО-а Јенсом Столтенбергом, премијер је рекао да је то био важан разговор за Србију, те да ће ускоро уследити одлазак у Брисел, у седиште НАТО-а и нови разговор са Столтенбергом.

Истакао је да је током јучерашњег разговора шеф британске дипломатије Борис Џонсон исказао апсолутно пријатељски и разумевајући однос од стране британске владе.

Говорећи о улози Србије на Балкану, Вучић је рекао да нама треба да звучи добро то што многи говоре да је управо Београд кључни играч у региону. "Волео бих да будемо мање кључни", додао је премијер. 

Додао је да му је жао што није било представника Србије на једном од скупова током којег су Срби, како је навео, изједначени са Исламском државом. 

"Важно је да се боримо"

Када је реч о учешћу на панелу фондације Била Клинтона, посвећеном помирењу у региону 20 година након Дејтонског споразума, Вучић је рекао да је присуство било врло важно.

"Не можете да бежите из арене. Ја сам се осећао много лепо и дивно ми је било?! Долазите у ситуацију да одговорите кад вам неко каже да му је неко од Срба убио оца и сад ви треба да однесете победу. Тешко да ћете однети победу", напоменуо је Вучић.

"Говорио сам да смо нормални људи и нормална земља, да хоћемо да живимо у миру. Мислим да су се Срби у Америци осећали поносно и видео сам многе Американце који су рекли да је то требало више пута да радимо, а ми смо у прошлости бежали од прошлости и српски глас се није чуо", указао је премијер истичући да је важно да Србија присуствује на таквим панелима и да се бори.

Како је рекао, на панелу је била врло тешка атмосфера, а већи део публике није био наклоњен Србији. Ипак, сматра Вучић, озбиљношћу и аргументацијом Србија је успела да део публике приволи "на страну одговорног понашања". 

Према његовим речима, било је битно да кажемо да је било случајева где су људи изгубили своје ближње због Срба.

"Поштујемо туђе жртве и волели бисмо да други поштују наше. Разумемо да је мир оно што је важно. Срби и Бошњаци треба да живе заједно и да решавају проблеме заједно и то је одговор на све изјаве", рекао је премијер, коментаришући изјаву некадашњег начелника ратног штаба Армије БиХ Сефера Халиловића, који је запретио "нестајањем" РС ако референдум о Дану РС буде одржан.

"За то је постојао лек, требало је да реагују бошњачки званичници, а тога није било. Наше је да добро разумемо да постоје и тензије и погрешне тежње у нашем региону и то данас сви разумеју", напоменуо је Вучић и додао да никада не верује у случајност у политици, поготово када је реч о изјави Сефера Халиловића.

Премијер је најавио да ће се касније у току дана састати са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, да ће сутра имати низ састанака са званичницима из света, те да ће имати и незваничне разговоре са званичницима из региона, али и са пословним светом, међу њима са представницима НЦР, који већ запошљава људе у Србији и жели да прошири пословање. 

Вучић ће се, између осталих, састати и са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем. 

Број коментара 80

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи