Билатерални сусрети Дачића у Њујорку

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић, на маргинама 71. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, имао је низ билатералних састанака.

Дачић се састао са министром иностраних послова Ирака Ибрахимом eл Џафаријем. Двојица саговорника сагласила су се да су билатерални односи добри и да их не оптерећују никакви проблеми.

Сматрају и да постоји велики простор за унапређење економске сарадње, о чему ће детаљније разговарати приликом билатералне посете министра Ел Џафарија Београду, која je већ раније договорена.

Дачић је и овом приликом захвалио на принципијелној позицији Ирака по питању Косова и Метохије.

Шеф српске дипломатије разговарао је са министром иностраних послова Палестине Ријадом eл Маликијем и том приликом iнформисао је министра Ел Маликија о напретку дијалога Београда и Приштине.

Дачић је потврдио да ће ускоро посетити Палестину, што је раније и уговорено.

Министар Ел Малики предложио је да се приликом посете формира заједнички пословни савет који би радио на унапређењу економских односа Србије и Палестине.

Истакао је и да Палестину често у међународним односима покушавају да пореде са Косовом, што је апсолутно неприхватљиво.

Дачић је разговарао и са колегом из Марока Салхедином Мезуаром и захвалио је на позицији Марока у вези са питањем Косова и Метохије, али и информисао министра Мезуара о напретку у дијалогу Београда и Приштине и замолио да Мароко остане доследан у поштовању принципа територијалног интегритета и суверенитета.

Министар иностраних послова Марока позвао је Србију да учествује на највишем нивоу на Конференцији УН-а о климатским променама која ће бити одржана у Мароку од 7. до 18. новембра 2016. године.

Такође, позвао је министра Дачића да и билатерално посети Мароко.

Дачић се сусрео и са подсекретарком Стејт департмента за цивилну безбедност, демократију и људска права Саром Сјуел. Главна тема разговора била је избегличка и мигрантска криза.

Сјуел је позитивно оценила напоре које Србија улаже у збрињавању избеглица и покушају проналажења крајњег решења.

На састанку је размотрен и низ других питања, попут рада цивилног сектора, слободе изражавања и слободе медија.

Подсекретарка Сјуел посебно је истакла значај борбе против насилног екстремизма и поздравила приступање Новог Пазара мрежи градова који се повезују у борби против насилног екстремизма, изразивши наду да ће и други српски градови учинити исто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи