Ђурић: Грачаница оаза српског опстанка на Косову и Метохији

Народ који опстаје на овом простору представља један од стубова српског постојања на КиМ и данашњи празник је добра прилика да целом српству пошаљемо поруку да Србија без КиМ нема свој смисао, поручио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић у Грачаници. Онемогућен пролаз литије свим улицама Грачанице, поводом празника Мале Госпојине.

Косовска полиција није омогућила свештеницима и верницима литију главном улицом у Грачаници, поводом празника Мале Госпојине. Литија је након литургије делом прошла око зидина манастира, али не и целом предвиђеном трасом, јер полиција није одговорила на захтев да се осигура безбедност и заустави саобраћај.

Литургији, коју је служио владика Теодосије, присуствовали су директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Срба у косовским институцијама и представници локалних институција у Грачаници, која данас обележава Дан оснивања општине.

"Овај празник данас окупља многе мештане, многе православне Србе у Грачаници и, осим своје духовне вредности и значаја, подсећа на то да је општина Грачаница у претходних дуже од деценије постала једна од оаза српског опстанка на Косову и Метохији", рекао је Ђурић.

Због тога, како каже Ђурић, народ који опстаје на овом простору представља један од стубова српског постојања на КиМ и данашњи празник је добра прилика да целом српству пошаљемо поруку да Србија без КиМ нема свој смисао.

"Дакле, српски народ без КиМ био би народ без сопствене прошлости, а народ без сопствене прошлости не може имати ни будућност", истакао је Ђурић.

После службе, владика Теодосије изјавио је да ће Епархија рашко-призренска СПЦ наставити да брине о Храму Христа Спаса, а Марко Ђурић рекао је да је подвиг то што су наши духовници предвођени Теодосијем после 16 година и после безброј скрнављења, разарање и рушења приступили чишћењу храма. 

Стојановић: Разговараћемо можда путем улице

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић упозорио је у Грацаници да ће са представницима косовске полиције у овом месту можда разговарати путем улице, јер, како додаје, полиција очигледно врло често разуме само аргумент улице, протеста и народног изјашњавања о одређеној ситуацији.

Стојановић је на овај начин реаговао на чињеницу да литија за празник Мале Госпојине није прошла свим улицама Грачанице јер Косовска полиција није зауставила саобраћај на магистралном путу Приштина - Гњилане који пролази кроз ово место.

Стојановић се извинио епископу рашко-призренском Теодосију, гостима и грађанима Грачанице због тога што је литија онемогућена.

"Нажалост заостао је човек на врло утицајној функцији, на врло важној позицији, који не поштује никога, који не поштује општину Грачаница, који не поштује одлуке и своје суграђане. Иако смо дуго времена инсистирали код многих који одлучују у полицији, шта је то што се дешава у полицијској станици у Грачаници, није било адекватног одговора", рекао је Стојановић.

"Наше стрпљење долази крају и уколико се не уразуме, јер ми нисмо успели да и тог неразумног човека и друге неразумне уразумимо, да се понашају у складу са својим обавезама, да свој посао раде, да уколико сами не желе да га смене и помере са тог места да ћемо то ми урадити", рекао је заменик косовског премијера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи