Рашковић Ивић: Србија треба да усвоји резолуцију о жртвама НДХ

Председница посланичке групе ДСС-а Санда Рашковић Ивић оценила је да је долазак патријарха васељенског Вартоломеја и његово поклоњење српским жртвама „НДХ у Јасеновцу велики догађаj.

Санда Рашковић Ивић сматра и да Србија треба да усвоји Резолуцију о жртвама геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима.

"Резолуцијом Народне скупштине Србија, између осталог, треба да одреди датум Дана сећања на жртве геноцида, изгради Меморијални комплекс српских жртава геноцида и позове све државе потписнице Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида да усвоје сличне резолуције", истакла је Рашковић Ивић, саопштио је ДСС.

Оцењује да Резолуцијом Скупштина Србије треба од Републике Хрватске и Босне и Херцеговине да захтева да на достојан начин обележе, одржавају и обезбеђују сва места на којима су извршени злочини и колективне гробнице, укључујући и јаме у које су жртве бацане, и да омогуће да се на тим местима, одговарајућим активностима одаје почаст и чува сећање на жртве геноцида.

"Усвајање Резолуције дугујемо жртвама, историјским чињеницама и истини и она није инструмент дневнополитичке борбе, нити освете, већ сећање и апел да се такав геноцид више никада не понови", навела је председница ДСС-а.

Рашковић Ивић присуствује литургији у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, коју служе патријарх васељенски Вартоломеј и патријарх српски Иринеј поводом 75 година од страдања јасеновачких жртви.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи