Марић: Сада најважније израда нацрта Статута ЗСО

Координатор Управљачког тима Заједнице српских општина Љубомир Марић након нове рунде преговора Београда и Приштине рекао је за РТС да је кључна израда и припрема нацрта Статута ЗСО. Истакао је да ће инсистирати да буде спроведена истрага након напада на храм Христа Спаса.

Марић је, гостујући у Дневнику РТС-а, нагласио да је у овом делу процеса преговора најважнија израда и припрема нацрта Статута ЗСО који треба да се усвоји на конститутивној седници, али да је видљива политичка воља која долази из Приштине.

"Битан део процеса је политичка воља која долази из Приштине. У разговару са премијером Мустафом видео сам политичку подршку", указао је Марић.

Марић није желео да лицитира са роковима, али је истакао да се у процес преговора креће са пуном политичком подршком.

Као најспорнија питања наводи споразум о слободи кретања.

"Могли смо да чујемо опречне изјаве о томе. Европска унија је дала обавештење да договора још нема", каже Марић.

Такође, као важан сегмент наводи споразум о разграничењу Косовске Митровице, објашњавајући да је безбедност грађана најбитнија и да они са пажњом прате развој ситуације.

Сматра да процес формирања Заједнице српских општина представља захтев и потребу косовске владе да се спроведе део договора, али да то може да се позитивно одрази и на европски пут Србије.

Говорећи о нападу на храм Христа Спаса напомиње да је то акт вандализма.

"Ми инсистирамо да истага о нападу буде спроведена и да се идентификују починиоци, али и да се храм стави под контролу полиције. Мислим да ово не иде у прилог лидерима већинских партија у Приштини", закључио је Марић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи