Ускоро отварање нових поглавља

Наредна преговарачка поглавља која би могла бити отворена у најскорије време су поглавље пет које се односи на јавне набавке, потом поглавља 25 и 26 везана за образовање, науку и културу. Та два поглавља у ранијим процесима прва су отварана и затварана, јер нема много усклађивања са европском политиком.

"Ми смо једна страна у преговрачком процесу, много тога зависи какве су унутрашње политичке прилике у земљама чланцима и у самој ЕУ где су друге теме од много већег значаја на агенди. Сада је питање колико ће бити времена и спремности од стране Европске комисије да се усагласе и у најскорије време организују, а то је у сада у октобру када се одржава међувладина конференција на којој би се отворила ова три поглавља", каже Маја Бобић из Европског покрета. 

Остала од укупно 35 поглавља су у процесу израде, било испуњавања мерила за отварање или су почеле консултације на изради преговарачке позиције. Поглавља о слободном кретању радника и социјална политика и запошљавање враћена су на поправни.

"Двојка је на нивоу преговарачке позиције, ту преговори не трају дуго, ту је преговоре зауставила Британије, после Брегзита. Што се тиче поглавља 19 оно није најкомпликованије, али није ни тако једноставно, имајући у виду ограничене наше крајње капацитете, када се ради о социјалном партнеру и социјалном дијалогу", каже Зоран Стојиљковић, члан преговарачког тима.

Када се неко поглавље отвори, обавеза је да се Европска комисија на шест месеци извештава како би се видео напредак у поглављима.

"Нашу највећу бригу представљају ова отворена три поглавља то су 35, 23, 24, будући да отварање или затварање сваког другог преговарачког поглавља ће суштински зависити од измереног напретка у ова три поглавља,  тако да се, пре свега, на то треба оријентисати", каже Небојша Лазаревић, члан ужег преговарачког тима Центра за европске политике.

Убрзано се ради и на отварању поглавља седам, које се односи на интелектуалну својину, потом поглављу 20 - предузетништву, а прилично су спремна поглавља 29 и 33 која се односе на царинску унију и буџтске одредбе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи