Шта Србија очекује од посете Јоханеса Хана?

Европски комесар за проширење Јоханес Хан долази у Београд. Да с нестрпљењем очекује састанак с премијером Србије и министрима, од њега се чуло уочи доласка. Тада је и подсетио на подршку Брисела Београду у амбициозном реформском процесу и евроинтеграцијама. Шта Србија очекује од посете европског комесара?

С обзиром на то да Хан у Београд долази свега неколико дана после Јункеровог одговора на писмо премијера о антисрпској политици – шеф српске дипломатије нема дилему у вези са темама: европске интеграције, али и односи у региону.

"Видећемо какве су перспективе за нека поглавља која бисмо могли да отворимо до краја године. Такође, мислимо да би ЕУ требало активније и оштрије да реагује кад је реч о неким потезима, не о реторици, који нису у складу са европским стандардима", каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Да ли је разговор са комесаром прилика да Београд истакне незадовољство реакцијом Уније када је реч о реторици Загреба, било је питање за шефа Делегације ЕУ у Србији Мајкла Давенпорта.

"Ми се не жалимо на реторику Загреба него на конкретне акте који нарушавају регионалну стабилност, тако да то није питање за Давенпорта, него за нас. Треба нас да питате да ли ћемо исказати незадовољство. Сигурно да хоћемо", каже Дачић.

Давенпорт очекује да ће тема разговора бити и регионална сарадња.

"Напредак Србије на путу ЕУ сигурно ће бити тема ових дискусија, након отварања поглавља 23 и 24 у јуну, биће сигурно тема регионална сарадња", истиче Давенпорт.

Домаћини не очекују да ће списак тема бити проширен и на захтев Хрватске да Србија укине Закон о универзалној надлежности за ратне злочине.

"Ми смо показали колико поштујемо регионалну стабилност, не због тога да бисмо били похваљени из Брисела, него зато што је то наш национални интерес. И европске интеграције су заправо најбољи механизам да ми наше националне интересе остварујемо", наглашава министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоханес Хан је уочи доласка открио намеру Уније да ради са српским властима у важним областима, попут јачања владавине права, регионалне сарадње и нормализације односа Београда и Приштине.

Детаљи сусрета знаће се сутра, када Хана чека густ распоред. Присуствоваће седници Владе Србије, посетиће српски парламент, чути посланике и председницу, али и привреднике на скупу који организује Привредна комора Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи