Дачић: Очекујем искрен и отворен дијалог са Ханом

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је поводом посете европског комесара Јоханеса Хана, да очекује искрен и отворен дијалог о односима у региону и о европским интеграцијама Србије.

На седници Владе Србије којој ће присуствовати и Хан разговараће се о свим питањима о којима се говори у јавности, али не у негативном тону већ у тражењу решења за будућност, рекао је Дачић.

Дачић је навео и да ће бити речи о напретку Србије у евроинтеграцијама и оценио да је Србија остварила велики напредак.

"С друге стране видећемо и какве су перпсективе за нека поглавља која бисмо могли да отворимо", рекао Дачић новинарима у Београду.

Упитан да ли ће и Хану поновити оно што је већ говорио о представницима ЕУ када је рекао да се понашају као на Тибету, Дачић је рекао да је и њима и Хану то већ више пута рекао јер, како каже, оно што прича овде прича и на састанцима са представницима ЕУ.

Дачић је поновио да циљ Србије остаје чланство у ЕУ, али да мисли да би ЕУ требала активније и оштрије да реагује кад је реч о неким потезима који нису у складу са европским стандардима.

Први потпредседник владе и министар спољних послова је истакао и да Србија жели добре и стабилне односе са Хрватском и БиХ и да зато и реагује како би се сва отворена питања решавала дијалогом.

Давенпорт: Надамо се отварању нових поглавља

Говорећи о посети европског комесара, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да се Хан, као и ЕК, јако залаже за приступање Србије ЕУ и ефикасну регионлу сарадњу, као и да ће напредак Србије на европском путу сигурно бити тема разговора током Ханове посете.

На питање новинара о којим ће темама бити речи током посете, Давенпорт је рекао да ће теме свакако бити регионалана сарадња након, како је рекао, врло успешног Париског самита у јулу и посете комесарке Булц, као и следећи кораци у преговарачком процесу, примена акционих планова за поглавља 23 и 24, као и напредак у дијалогу Београда и Приштине.

"Сви се надамо да ће доћи до отварања нових поглавља", рекао је Давенпорт.

Давенпорт је упитан и да ли ће тема бити незадовољство Београда реакцијама из ЕУ кад је у питању реторика Загреба, али је Дачић рекао да то није питање за Давенпорта, већ за нас.

"Нас треба да питате да ли ћемо да искажемо незадовољство, а сигурно да хоћемо", рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да је рекао да су саопштења и изјаве ЕУ прилично уопштене, додајући да разуме да некада можда не може да се каже све, али наводећи да се ми не жалимо на реторику Загреба него на конкретне потезе и акте који нарушавају регионалу стабилност.

"Мислим да сам већ рекао које су најважније теме, а то свакако зависи и од премијера Вучића и Владе", рекао је Давенпорт, додајући да ће се Хан састати са премијером, члановима Владе, да ће посетити парламент, где ће чути мишљење посланика и председнице, али и мишљење привредника на скупу који организује ПКС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи