Ђорђевић са британским министром одбране и подсекретаром одбране САД

Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић састао се у Лондону с британским министром одбране Мајклом Фелоном и подсекретаром одбране САД за политику одбране Брајаном Макионом и том приликом учествовао у раду Конференције за мировне операције Уједињених нација, саопштило је српско министарство.

Зоран Ђорђевић је у разговору са Мајклом Фелоном представио достигнућа Министарства одбране Србије у процесу реформе система одбране, с нагласком на допринос у процесу приступања ЕУ, реализацији активности у оквиру програма Партнерство за мир, регионалним аспектима безбедносне политике и плановима за унапређење регионалне сарадње у области одбране.

"Област изградње интегритета је од стратешког значаја, јер има за циљ да се идентификују ризици од корупције и неетичког понашања у сектору одбране не само у Србији већ у свим државама југоисточне Европе", рекао је Ђорђевић.

Додао је да очекује да ће се даља сарадња усмеравати у области образовања и свих видова војне обуке.

"За Србију је од посебног значаја уништавање вишкова конвенционалне муниције и Министарство одбране се нада да ће у наредном периоду бити сличних пројеката у којима Уједињено Краљевство има водећу улогу", рекао је Ђорђевић.

Министар Фелон пренео је да је Велика Британија искрено посвећен пријатељ Србије и да је спремна за уступање капацитета за усавршавање у области војне медицине.

Фелон је додао да се нада да ће у блиској будућности српски и британски медицински тимови бити део заједничких снага у некој од мировних операција УН или ЕУ.

Ђорђевић и подсекретар одбране САД Макион констатовали су висок степен билатералне војне сарадње, а као значајни апострофирани су пројекти који се односе на опремање и модернизацију Војске Србије, програм Државног партнерства са Националном гардом Охајо, као и обострано школовање и усавршавање кадрова.

"Истакнута је сарадња која је усмерена на јачање капацитета за учешће у мултинационалним операцијама, са посебним освртом на развој Центра за обуку јединица за учешће у мировним операцијама, као и способности инжињеријске чете опште намене и опремања медицинског тима за евакуацију ваздушним путем, снага које је Србија номиновала за учешће у мисијама УН", пише у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи