У Бриселу представљен Управљачки тим за формирање ЗСО

Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина представљен је први пут јавности у Бриселу. Управљачки тим већ је започео своје активности и у Бриселу се налази да би се упознао са европским званичницима и институцијама, рекао је министар Љубомир Марић, који је представио тим. Процес формирања ЗСО покренут је с мртве тачке, констатовао је Дејан Радојковић у име Управљачког тима.

Министар администрације и локалне самоуправе у косовској влади Љубомир Марић представио је у Бриселу Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина.

Тим чине представници српских опшšтина са севера и југа Косова: Игор Каламар, Дејан Радојковић, Винка Радосављевић и Светислав Дурлевић.

Управљачки тим је обавестио јавност да су косовски премијер и председник, Иса Мустафа и Хашим Тачи, наложили хитан почетак рада на изради Статута и успостављању ЗСО.”

Овај пут процес креће уз пуну подршšку владе у Пришšтини и свих релевантних политичких чинилаца, šто је нама јако битно како би коначно могли да се бавимо стручним делом посла, израдом Статута и реализацијом првих шšест тачака Бриселског споразума”, изјавио је у Бриселу Марић, који је уједно и координатор активности Управљачког тима.

Љубомир Марић наводи да је Урављачки тим већ започео своје активности и да се у Бриселу налази како би се представио и упозано са европским званичницима и институцијама.

Он додаје да рад на изради Статута ЗСО већ постоји и да је сада време да се сагледају сви елементи и извршšе корекције.

"Ми настављамо са радом и гледаћемо да правовремено обавеšштавамо јавност о свим активностима. Захвални смо свима који су имали стрпљења, а нарочито наšшим грађанима šшто верују у овај процес. Оно шšто је важžно јесте да ће управљачки тим сада имати пуну стручну подрšшку када су у питању правна и друга питања поводом четири области које се тичу ЗСО. Морам да кажžем да сада једим брзим темпом крећемо напред"”, поручио је Марић.

Он је најавио да се сада креће у процес формирања радне групе која ће бити подршšка стручном тиму.

Истовремено, Марић није žжелео да даје процену временског оквира потребног за израду Статута и успостављање ЗСО, али је јошš једном нагласио ваžжност постојања пуне подршšке и посвећености свих релевантних фактора да процес формирања ЗСО иде напред.

”То је обавеза свих страна, а посебно је ваžжно да сада имамо разумевања и у Пришšтини, од премијера Мустафе и господина Тачија. Та политичка подршšка је оно шšто је заиста важžно и šто је недостајало на самом Косову”, закључио је министар Марић. 

Радојковић: Процес формирања ЗСО померен са мртве тачке 

Процес формирања ЗСО покренут је с мртве тачке, констатовао је Дејан Радојковић у име Управљачког тима за успостављање ЗСО.

“Господин Тачи и премијер Мустафа одлучили су да се хитно почне са радом на изради Статута и успостављању Заједнице српских општина”, рекао је Радојковић новинарима.

Према његовим речима, колективна права Срба на Косову биће том одлуком коначно и у пуној мери успостављена, после свега што се од 1999. дешавало на том простору.

“Одлуком владе у Приштини да хитно успостави ЗСО биће створени и неопходни предуслови за повратак хиљада и хиљада Срба у општине са српском већином, али и у друга места на Косову, као и у Метохији, која је током ратних сукоба била жртва најбруталнијег етничког чишћења”, објаснио је Радојковић.

Како је подвукао, овим се потврђује исправност одлуке да Српска листа уђе у коалицију са странкама Тачија и Мустафе, додајући да је њиховом одлуком да подрже хитан почетак рада на успостављању ЗСО начињен велики и важан први корак ка враћању поверења међу заједницама.

“Овај процес ће променити Косово заувек и набоље, и ствари никада више неће бити исте”, рекао је Радојковић и додао да су чланови тима дошли у Брисел како би "саговорнике, као и међународну јавност, упознали са визијом нове, позитивне стварности на Косову, коју ће донети успостављање ЗСО".

Звук српског језика и ћириличко писмо, као резултат данашње одлуке, постаће поново нормални у Пећи, Призрену, Ђаковици и Приштини, приметио је Радојковић.

"“А српски народ тако постаје потпуно равноправан у управљању институцијама и доношењу одлука на Косову"”, закључио је Радојковић.

У Бриселу се истовремено наставља и технички дијалог делегација Београда и Приштине.

Tеме разговора другог дана техничког дијалога у Бриселу jeсу катастри, признавање диплома и формирање ЗСО.

У Бриселу је синоћ завршен први дан разговора у оквиру нове рунде дијалога, а основна тема састанка експертских група била је имплементација договора о слободи кретања, односно питање коришћења регистарских таблица за возила са територије Косова.

Током тродневних техничких разговора у Бриселу делегацију Београда предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, а Приштине косовска министарка за дијалог са Београдом Едита Тахири. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи