Изабрани чланови скупштинских радних тела

Посланици Скупштине Србије изабрали су чланове и заменике чланова одбора, чиме је заокружен процес конституисања републичког парламента.

10.57 - Завршено прво заседање 11. сазива Скупштине Србије.

10.53 - Посланици изгласали чланове одбора радних тела парламента

10.10 - Почела седница Скупштине Србије.

Скупштина Србије је изабрала 19 одбора и Одбор за права детета, као посебно радно тело. Посланици су завршили прву седницу новог сазива, коју су започели 3. јуна.

После заседања, посланици су изабрали председнике и заменике три најважнија одбора, чиме су се створили услови за усвајање закона и избор Владе.

У питању су Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, Одбор за уставна питања и законодавство и Одбора за правосуђе и Одбор за државну управу и локалну самоуправу.

Тако су, на пример, чланови Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања бити шеф посланика СНС Александар Мартиновић, његове партијске колеге Александра Ђуровић, Душица Стојковић, Александар Марковић и други, социјалсита Ђорђе Милићевић, лидер СРС Војислав Шешељ, лидер ДС Бојан Пајтић, лидер ЛСВ Ненад Чанак и други.

Чланови у Одбору за контролу служби безбедности су, поред осталих, напредњаци Игор Бечић, Марија Обрадовић, Владимир Ђуукановић и Драган Шормаз, социјалиста Душан Бајатовић, Шешељ, лидер ДЈБ Саша Радуловић, Мехо Омеровић из СДПС.

У Одбору за одбрану и унутрашње послове биће, поред осталих, Марија Обрадовић, која је до сада водила то тело, новинар Мирослав Лазански, социјалиста Ивица Тончев, Божидар Делић (СРС), Балша Божовић (ДС), Марко Ђуришић (СДС)...

Када је у питању Одбор за Косово и Метохију, у њему ће и даље бити напредњак Милован Дрецун, који га је и до сада водио, Миодраг Линта, Андреја Младеновић, Александар Чотрић, Божидар Делић, Бошко Обрадовић...

У Одбору за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу биће Мартиновић, Вјерица Радета (СРС), Душан Павловић (Д ЈБ), Наташа Мићић (ЛДП), Балинт Пастор (СВМ) и други.

У Одбору за спољне послове биће Ђуровић, која је до сада водила то радно тело, Обрадовић, Миланка Карић, социјалисти Жарко Обрадовић и Дијана Вукомановић, посланица ДС Наташа Вучковић, председница ДШ-а Санда Рашковић Ивић и други, док ће у Одбору за уставна питања и законодавство бити, поред осталих, Зоран Красић (СРС), Радуловић, Гордана Чомић (ДС), Сулејман Угљанин, Пастор.

У Одбору за културу и информисање биће, поред осталих, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, Ђукановић и Лазански, оперска певачица Јадранка Јовановић, Славица Ђукић Дејановић из СПС, Весна Марјановић из ДС, Ђорђе Вукадиновић (ДСС).

Седницу је обележила полемика лидера СРС-а Војилсава Шешеља и шефа напредњака у парламенту Александара Мартиновића о предлогу да за члана Одбора за контролу служби безбедности буде предложен Игор Бечић из СНС-а.

Шешељ протествовао је што је за члана одобора предложен Игор Бечић због, како је рекао, афера које се везују за његово име, на шта је Мартиновић поставио питање кредибилитета Шешеља за чланство у том одбору.

''Ако бисмо кренули у ту врсту расправе, ја бих могао да поставим питање да ли сам ССешељ има кредибилитет да буде члан тог одбора, јер сам читао нека документа да је био сарадник службе безбедности у Сарајеву под именом магистар'', рекао је Мартиновић на почетку расправе о избору чланова и заменика чланова скупштинских одбора.

Мартиновић је рекао да је уобичајена парламентарна пракса да се не коментаришу персонална решња које су предложиле посланичке групе, наводећи да не зна зашто је Шешељ кренуо да коментарише кога је предложила СНС, а да се при том крајње непримерено изражавао о свом колеги.

''Ако хоћемо да причамо о политичкој анатомији сваког посланика онда би расправа кренула у другом смеру. Свака посланичка група има право да предложи чланове одбора'', рекао је Мартиновић.

Шешељ је, иначе, рекао да ће посланичка група СРС поштовати постигнути договор и да ће гласати за све предлоге који су предложени консензусом, али да не може да прећути проблем у Одбору за контролу служби безбедности, који је у свим парламентарним демократијама најважнији одбор и стога је веома важно питање његовог састава.

''Ја нећу да сумњам у цели састав одбора, да постоји проблем изнећу вам на основу чињенице да је Бечић предложен за члана тог одбора и како се чуло у кулоарима предвиђен је за председника тог одбора. Ви знате за афере, проблем лажне факултетске дипломе… Може ли такав човек бити члан тог одбора, може ли бити отпоран на притиске И подметања служби'', упитао је Шешељ.

На почетку заседања, 3.јуна, потврђени су мандати посланицима, а седница је, пошто ју је председавајући Драгољуб Мићуновић после целодневне расправе прекинуо, настављена 6. јуна.

Тог дана је након расправе која је потрајала цео дан за председницу Скупштине Србије изабрана Маја Гојковић, за потпредседнике Верољуб Арсић (СНС), Владимир Маринковић (СДПС), Константин Арсеновић (ПУПС), Ђорђе Милићевић (СПС), Вјерица Радета (СРС) и Гордана Чомић (ДС), док је за генералног секретара именована Светислава Булајић.

Скупштина Србије има 19 одбора и Одбор за права детета, као посебно радно тело.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару