Нова странка: Да ли је Агенција одобрила испитивање кубанске вакцине

Нова странка саопштила је да је суштинско питање да ли је Агенција за лекове и медицинска средства одобрила клиничко испитивање лека "цимавакс ЕГФ", односно кубанске вакцине за лечење рака плућа.

"Суштинско питање је да ли је Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) одобрила извођење клиничког испитивања за лек "цимавакс ЕГФ"? Такође, да ли је етички комитет установе одобрио клиничку студију и ко чини њихове чланове у Клиничко-болничком центру Бежанијска коса и Институту за плућне болести Сремска Каменица", наводи се у саопштењу Нове странке.

Како се наводи АЛИМС на основу важећег Правилника о условима и начину клиничког испитивања лека, поступку и садржају документације за одобрење клиничког испитивања лека одобрава извођење клиничког испитивања за лек који нема дозволу за стављање лека у промет.

Као још један проблем Нова странка навела је да ће за испитивање лека бити одабрано 30 људи који могу да добију комплетну терапију, док тих пацијената има око 1.100 у Србији и упитала по којим критеријумима ће ти људи бити изабрани.

Нова странка је навела да је министар здравља Златибор Лончар 2. новембра позвао пацијенте оболеле од карцинома плућа да се јаве у Клинику за пулмологију Клиничког центра Србије, Клиничко-болничком центру Бежанијска коса у Београду и Институту за плућне болести у Сремској Каменици како би се утврдило да ли могу бити укључени у најављено клиничко испитивање лека "цимавакс ЕГФ".

Та странка је навела да захтев за одобрење клиничког испитивања треба да садржи, између осталог, и протокол клиничког испитивања, ГМП сертификат, брошуру истраживача и друга документа.

"Транспарентност ових података кључ је враћања поверења у здравство Србије како се не би поновиле дилеме из 2006. године поводом увоза и пуштања у промет вакцине за птичји грип", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи