Ђурић: ЗСО је директно везана за Србију

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да ће Заједница спрских општина имати конкретна извршна овлашћења, да ће запослени имати статус државних службеника, што значи да је ЗСО јавна инсититуција, која ће бити директно финансирана из Србије и ослобођена пореза, царина и дажбина Приштине.

"То што су понављали албански политичари, да ЗСО неће бити ништа више од невладине организације - пало је у воду пред текстом усаглашеним између нашег и покрајинског премијера", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да је ЗСО, као темељ опстанка српског народа на КиМ, добила свој политички и формални темељ у споразуму који је јуче услаглашен у Бриселу.

Запослени у ЗСО имаће статус дружавних службеника, и то је уписано у принципе споразума и значи да је "Заједница и званично јавна инситутција", наводи Танјуг.

"То говори о овлашћењима - ЗСО ће имати политичке органе карактеристичне за аутономне целине, Скупштину која ће доносити политичке одлуке и самостално одлучивати о садржини Статута, самостално ће га и усвојити", казао је Ђурић.

Нагласио је да ЗСО има нешто што никада ни једна институција у претходних 15 година није имала - а то су директне институционалне везе са Србијом.

"ЗСО, и тако написмено стоји, биће директно финансирана од стране Републике Србије, а ми ћемо отворити врата и за међународне донације за шта је већ исказано интересовање", рекао је Ђурић.

ЗСО ће, како је додао, имати и Веће, као извршни орган заједнице, које ће спроводити одлуке Заједнице које доноси Скупштина, а одлуке ће бити извршне и обвезујуће за грађане на територији Заједнице.

"Тај борд ће бити ослоњен на јаку администарацију, сачињену од људи који имају статус државних слжбеника", казао је Ђурић.

Додао је да ће ЗСО бити у економском смислу самостална, изузета од пореза, чарина и било каквих дажбина инситуцијама у Приштини.

"То можда и више говори о њеном аутономном карактеру и суштинском институционалном месту у нашем и покрајинском систему", нагласио је Ђурић.

Снабдевање и прекидач у српским рукама

Када је реч о енергетици, Ђурић је рекао да је енергетски систем на северу Косова и Метохије остао је у нашим рукама, као и прекидач за струју и додао да је то велика победа Србије.

Србија и Електропривреда Србије и наставиће преко својих ћерки компанија да снабдева и дистрибуира струју становницима севера КИМ, рекао је Ђурић

Он је додао да је од споразума о енергетици највише стрепео због економских и политичких последича тог споразума, али је истакао да је енергетски систем на северу Косова и Метохије остао је у нашим рукама, што је велика победа Србије.

Ђурић је рекао да треба учинити све да ћерке компаније ЕПС-а буду економски одрживе и да се побољша наплата струје на северу КИМ.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару