Читај ми!

Опозиција о договору из Брисела

ДС и СДС сматрају да је добро што је дошло до усаглашавања ставова Београда и Приштине и што је постигнут договор о четири питања, али критикују што, како тврде, нису договорена извршна овлашћења ЗСО. Чедомир Јовановић: Бриселски споразум са Косовом корак у добром смеру. Санда Рашковић Ивић: Нема места за тријумф. Слободан Самарџић: Споразуми легализују одвајање Косова и Метохије од Србије.

Шеф посланика ДС Борислав Стефановић рекао је за Танјуг да је свакако добро што су потписани споразуми, те да у овим околностима није могло да буде боље.

Према његовим речима, добро је што је формирана ЗСО и што су питања енергетике и телекомуникација решена како је и раније најављивано, али да је лоше што није решено питање имовине и што ЗСО нема извршна овлашћења.

То, по њему, значи да предстоји борба за садржину овлашћења ЗСО и имовину када је у питању енергетика.

"Зато је потпуно непотребно давати еуфоричне изјаве о победи од пет према нула, то раде и Београд и Приштина, а то само баца маглу на оно што је суштина. Све што је договорено је у супротности с оним што је говорено у кампањи, али то није примарна ствар", рекао је Стефановић.

Посланик СДС и некадашњи министар за Косово и Метохију Горан Богдановић сагласан је да је добро што је дошло до договора, нарочито што то отвара пут Србије ка ЕУ, али износи критике у погледу овлашћења ЗСО.

"Ово што говоре о надлежностима то има свака друга општина било на Косову, у Србији, Европи", рекао је Богдановић, наводећи да би, под условом да је све што говори власт истина, требало да дође до промене косовског Устава и закона.

Изостанак промене косовског Устава и закона би, према Богдановићу, био показатељ да је неистина оно што се пласира као договорено.

Богдановић наводи и да се врло мало говори о позивном броју 383, које ће Косово добити као, како каже, суверена држава, а наводи и да је доста питања отворено о имовини у сектору енергетике.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић изјавио је да је Бриселски споразум са Косовом свакако корак у добром смеру, као и да треба да буде темељ нових односа.

"Јако је важно да договор који је тамо постигнут не остане само 'мртав папир' који ће остати сурогат за политику и узрок за задовољство без оправдања једнако наше и европске бирократије", рекао је Јовановић, саопштила је та странка.

Према његовим речима, од сустинског је значаја за Србију, али и за цело њено окружење, да такви договори буду темељ нових односа који ће трајно зауставити непријатељства, мржњу и сукобе у региону.

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић оценила је у изјави Фонету, да за оно што је договорено у четири потписана споразума са Приштином премијер Александар Вучић није ни требало да иде у Брисел и да "нема места за тријумф", као и да су све изјаве о победи обмањивање народа.

Председник Државотворног покрета Србије Слободан Самарџић оценио је да споразуми које је српска делегација потписала у Бриселу, легализују одвајање Косова и Метохије од Србије, преноси Бета.

Самарџић је у саопштењу навео да је премијер Александар Вучић "у једном дану потписао четири споразума са сецесионистичком владом Косова, чиме је показао да ко једном изда националне интересе своје земље, касније то чини рутински и бесавесно".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару