Читај ми!

Дачић: Неприхватљиво чланство Косова у Унеску и Интерполу

На седници Савета безбедности УН посвећеној ситуацији на Косову и Метохији, министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да је чланство Косова у Унеску и Интерполу неприхватљиво. Досадашњи шеф Унмика Фарид Зариф је, подносећи извештај за период од 16. априла до 15. јула 2015, рекао да је заштита српске културе на КиМ тест одговорности. Косовски министар спољних послова Хашим Тачи позвао је чланице Савета безбедности да подрже захтев Косова за чланство у Унеску и Интерполу.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је на седници СБ Уједињених нација рекао да Србија изузетно цени присуство мисије УН на КиМ и да се снажно противи бројчаном смањењу мисије.

Министар спољних послова истиче да је Србија посвећена дијалогу Београда и Приштине који се води уз посредовање Брисела.

"Србија доследно испуњава све своје обавезе проистекле из Бриселског споразума. Драго ми је што је формирање ЗСО и у овом извештају поменуто као кључно питање, али и што је посета премијера Александра Вучића Албанији препозната као корак ка јачању стабилности у региону", истиче Дачић.

Шеф српске дипломатије је чланицама СБ УН пренео и да Влада Србије придаје посебан значај налажењу решења за интерно расељена лица, а стварање услова за њихов одрживи повратак један је од кључних сегмената процеса помирења.

"Од преко 220.000 лица која су напустила Косово од 1999. године, у протеклих 16 година одржив повратак је остварило само њих 1,9 одсто, а у Србији је и даље расељено око 204.000 лица. Према томе, проценат одрживог повратка је у конкретном случају испод свих светских стандарда и просека", указао је Дачић.

"Напад на српску баштину – напад на идентитет Срба" 

Ивица Дачић подсећа да је од јуна 1999. године до данас, 236 цркава, манастира и других објеката у власништву Српске православне цркве, као и културно-историјских споменика, било мета напада.

Од њих чак 61 има статус споменика културе, а 18 су од изузетног значаја за државу Србију.

"На простору КиМ уништена су 174 верска објекта, 33 културно-историјска споменика, покрадено је више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета. Уништен је или оштећен 5.261 надгробни споменик на 256 српских православних гробаља, а на више од 50 њих не постоји ниједан читав споменик", наводи Дачић.

Шеф српске дипломатије истиче да су напади на српску баштину у том смислу напади на идентитет Срба и имају директан утицај на њихов осећај прихваћености у локалној средини и део су процеса мењања историјских чињеница у циљу маргинализације и елиминисања Срба и Србије из историје КиМ.

Дачић, такође, упозорава на драстичан раскорак између декларативног залагања и стварног поступања Приштине када је у питању заштита српског културног наслеђа.

"Сложићете се са мном да би неко ко претендује на чланство у Унеску морао, не само речима већ и делима, потврдити приврженост и посвећеност циљевима и принципима Устава Унеска, с којима су несумњиво неспојиви намерно, систематско, вандалско уништавање културних и историјских споменика својих суграђана како би се уклонили трагови вековног постојања једног народа на неком простору, као и некажњавање починилаца оваквих варварских аката недостојних 21. века", наглашава Дачић.

Дачић је поред излагања приложио и слике уништене српске културне баштине. 

Истичући да Србија осуђује свако скрнављење верских објеката било које вере, Дачић је указао да уништавање културне и верске баштине на Блиском истоку од стране Исламске државе наилази на оштру осуду свуда у свету као акт тероризма, док они који скрнаве и уништавају српску културну баштину на Косову "траже чланство у Унеску уз тапшање по леђима као гест награде".

Шеф српске дипломатије истиче да се у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 Косово не може сматрати државом као субјектом међународног права и према томе не може се квалификовати за пријем у Унеско и Интерпол.

Према његовим речима, свако другачије постављање према разматрању њиховог чланства представљало би кршење правних правила под окриљем УН ради очувања међународног мира и безбедности.

"Ако и када дође време, питања овог типа треба да буду предмет дијалога између Београда и Приштине", рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН.

О правосуђу, случају Оливера Ивановића... 

Шеф српске дипломатије истиче да је Београд са забринутошћу примио информацију да Еулекс врши припреме за предају привременим институцијама самоуправе, односно локалном правосуђу, предмета и пратеће документације о случајевима у којима су поступали тужиоци и судије Еулекса.

Како каже, реч је о око 500 случајева, од којих се око 300 њих односи на ратне злочине, од чега је 270 наслеђено од Унмика.

"Уколико Еулекс спроведе тај поступак, а посебно осетљивих предмета истрага ратних злочина почињених на територији Косова, последице би биле несагледиве по процесуирање ратних злочина почињених од стране ОВК над Србима, неалбанцима и Албанцима означеним као „српским сарадницима током оружаних сукоба 1998–1999. године", упозорава Дачић.

Будући да се очекује скоро формирање Специјалног суда за ратне злочине које је починила ОВК, шеф српске дипломатије истиче да то што Еулекс предмете ратних злочина уступа локалном правосуђу није у складу са активностима међународне заједнице за формирање Специјалног суда.

У том контексту, Дачић је навео случај Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе "„Србија, демократија, правда", који је приведен крајем јануара 2014. године и до данас је у притвору упркос гаранцијама и апелима Владе Србије да му се дозволи одбрана са слободе.

Оливер Ивановић већ данима штрајкује глађу у настојању да се избори за ово право, додаје министар спољних послова Србије.

Фарид Зариф је на седници Савета безбедности похвалио кораке које су косовске институције предузелe да би Специјални суд за злочине ОВК био формиран, односно усвајање закона који ће омогућити његово формирање.

Додаје да је заштита и очување српске православне културе на Косову и Метохији веома битно и тестер одговорности на Косову.

Због тога је, каже Зариф, изузетно битно да законодавни оквир на Косову буде поштован врло темељно.

Тачи: Албанци увек били већина на Косову 

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи позвао је чланице Савета безбедности да подрже захтев Косова за чланство у Унеску и Интерполу, додавши да је покушај Србије да то блокира у супротности са Бриселским споразумом, преноси Танјуг

"Чуо сам оштре речи Ивице Дачића. Разумем да је он у предизборној кампањи, али дијалог Београда и Приштине се наставља. Следеће недеље срешћемо се у Бриселу и надам се да ћемо се договорити о важним стварима – о телекомуникацијама, енергетици, ЗСО", рекао је Тачи у Њујорку.

Осврћући се на излагање шефа српске дипломатије, Тачи је рекао да су Албанци увек били већина на Косову и да Дачић мора да схвати да се српска администрација, војска и полиција никад неће вратити.

"Ваш сан је завршен једном засвагда, ако покренете рат – изгубићете", рекао је Тачи.

За мапу са српским културним наслеђем на Косову и оним шта је уништено, о којој је говорио Дачић, Тачи је рекао да је то "пропагандна брошура" и очајнички чин, као и да су српске снаге уништиле више од 300 верских објеката на Косову.

Хашим Тачи је на седници СБ УН рекао да је Косово већ чланица Светске банке и ММФ-а и да је Косово способно да постане чланица Унеска пре него што постане чланица УН под условом да добије две трећине гласова подршке.

"Коначан исход ћемо знати у новембру", додао је Тачи, додавши да Приштина разуме да УН не желе да буду одговорне и да препуштају чланицама да одлуче о томе.

Тачи такође тврди да је српско верско и културно наслеђе на Косову безбедно, а позивао је чланице СБ УН да посете Косово и увере се у то.

Поменуо је и проблеме на Косову, али је истакао да је Косово данас безбедно.

"Ми смо шампиони у борби против екстремизма у региону", тврди Тачи.

Чланице Савета безбедности УН су на седници посвећеној Косову поздравиле наставак дијалога Београда и Приштине и подржале кораке косовских власти у правцу формирања Специјалног суда за злочине ОВК.

Амбасадор Кине је током дебате истакао да Пекинг поштује територијални интегритет Србије и да сматра да се проблеми могу најбоље решити дијалогом у оквиру резолуције 1244.

Представник Русије је оценио да је ситуација на Косову далеко од стабилне и да говор шефа косовске дипломатије Хашима Тачија само потврђује да на Косову постоје још велики изазови.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару