Читај ми!

Линта одбацио тврдњу о учешћу Ђукића у минирању бране

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта одбацио је као нетачну тврдњу хрватских званичника да је генерал у пензији Борислав Ђукић учествовао у минирању бране "Перуча" код Сиња и затражио од црногорског министра правде Зорана Пажина да одбије захтев за изручење Ђукића Хрватској.

Линта тражи од Пажина да донесе одлуку да се Ђукић пусти из притвора и слободно врати својој породици у Београд, јер Хрватска не поседује ниједан конкретан доказ да је Ђукић имао намеру или добио наређење да сруши брану "Перуча", преноси Танјуг.

"Циљ монтираних оптужница против Ђукића и десетина других Срба са подручја Врличке крајине је искривљавање историјских чињеница и покушај да руци правде измакну наредбодавци и извршиоци злочина над српским цивилима и заробљеницима током и после хрватске акције Масленица", додао је Линта.

Линта је у писаној изјави нагласио да је крајишко државно и војно руководство као и ЈНА пре тога било апсолутно против рушења бране "Перуча".

"Да су ЈНА и крајишко руководство имали намеру да сруше поменуту брану, они би то учинили без проблема јер су располагали са довољним материјалним и кадровским капацитетима", истакао је Линта.

Крајишко руководство је у договору са представницима међународне заједнице брану и хидроелектрану "Перуча" препустило у искључиву надлежност снага Унпрофора у другој половини 1992. године, рекао је Линта.

Крајишке власти, биле су не само против рушења бране, него су чак покушале да оспособе за рад хидроелекрану "Перуча" крајем 1991. године, нагласио је Линта.

Као доказ наведеној тези јесте елаборат које су урадиле крајишке власти и који је био достављен команди Унпофора с циљем да се обезбеди електрична енергија за села Врличке крајине, навео је председник Коалиције удружења избеглица.

Као други доказ јесте састанак који је одржан крајем 1991. године у Бечу између хрватских и крајишких представника на коме се, између осталог, разговарало о обнови рада хидроелекране "Перуча", рекао је Линта.

На састанку у Бечу са хрватске стране учествовао је инжењер по презимену Колега, додао је Линта.

Брана "Перуча" је оштећена, пре свега, у агресији хрватских оружаних снага под називом "Масленица" на Равне Котаре јануара 1993. године када је погинуло 348 Срба, међу којима 35 жена и троје деце и протерано преко 10.000 Срба, истакао је Линта.

Хрватска страна је, за време напада на Равне Котаре, гађала и брану и хидроелекрану минобацачима с циљем да уништи систем за пренос електричне енергије, казао је председник Коалиције удружења избеглица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару