Читај ми!

Босанска посета помирења

Чланови Председништва БиХ су у Београду дочекани не само црвеним тепихом, већ је и премијер Александар Вучић загрлио сва три политичара, а пријатељски гест је, због нових тензија између две суседне земље, донео олакшање, оцењује бечки дневник "Стандард". Немачки "Зидојче цајтунг" оцењује да постоје знакови опуштања тензија између Србије и БиХ.

"Верујем да смо отворили ново поглавље заједничке будућности", преноси Стандард изјаву Вучића, наводећи да су политичари из БиХ и Србије разговарали о заједничким економским пројектима, те договорили заједничку седницу двеју влада у септембру, преноси Танјуг.

Јучерашња посета чланова Председништва БиХ Београду била је по много чему значајна, додаје дневник.

"Најпре су сва три члана Председништва БиХ, што је новина, допутовала, затим је посета веома брзо организована у циљу смиривања страсти. Такође, државни гости нису били примљени од стране њиховог пандана председника Томислава Николића, како би то требало да буде, већ од премијера Александра Вучића", указује лист.

Стандард наглашава да је необична констелација имала своје разлоге јер је Николић веома споран у БиХ.

Лист додаје да је председника Србије недавно бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић позвао да не долази у Сарајево, јер је Николић уочи комеморације у Сребреници "не само негирао геноцид, већ и све чинио да се уз помоћ Русије спречи резолуција у Савети безбедности УН".

"Додатно је и бошњачки командант Сребренице Насер Орић на основу српске потернице ухапшен", наводи лист и додаје да је све то у БиХ изазвало негодовање, а иритацији између две земље допринео је и напад на премијера Вучића на комеморацији у Сребреници.

Позитивно се у Сарајеву, међутим, оцењује улога Београда по питању председника РС Милорада Додика.

"Додик је, након интервенције Вучића, одустао од своје намере за одржавање референдума", наглашава лист.

Немачки дневник Зидојче цајтунг оценио је да постоје знакови опуштања тензија између Србије и БиХ.

"Минимална дефиниција мира је да нема рата. Идеална дефиниција мира је – помирење. Но, мир између Србије и БиХ је у последње време био на врло ниском нивоу", истиче лист, подсећајући да је Вучић недавно каменицама и флашама нападнут у Сребреници.

"Изгледало је да су ове две земље бивше Југославије на путу да од непријатеља постану суседи, али и 20 година од краја рата није се много постигло", указује Зидојче цајтунг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару