Читај ми!

Правилник о подели бесплатних акција медијским радницима

Влада Србије је на данашњој седници усвојила Правилник о начину и поступку поделе бесплатних акција запосленима у медијима у процесу приватизације.

По донетом Правилнику, право на упис акција имају сви запослени чији медији не нађу купца до 31. октобра, речено је агенцији Бета у Министарству културе и информисања.

Уколико не дође до приватизације, издавач медија је обавезан да донесе одлуку о издавању бесплатних акција, уз јавни позив који треба да садржи датум, време, место уписа, број и номиналну вредност акција.

"Запослени имају рок од 15 дана за упис, а након тога Агенција за приватизацију проверава да ли неко не испуњава услове", рекао је Дејан Стојановић из Министарства културе и информисања који је радио на Правилнику.

Та провера Агенције за приватизацију траје 15 дана, после чега она доноси решење о преносу бесплатних акција.

"Акције се деле сразмерно пуним годинама рада", нагласио је Стојановић.

Правилник је требало да буде донет још 1. јула, али се, по речима Стојановића, каснило јер се чекало мишљење ресорних министарстава.

"Слажем се да је могло је да буде и раније, али чекање мишљења ресорних министарстава укочило је целу ствар", рекао је Стојановић.

Правилник би данас требало да буде објављен на сајту Министарства културе и информисања Србије, а сутра и у Службеном гласнику.

У Агенцији за приватизацију Бети је речено да запослени у медијима који су раније узели бесплатне акције јавних предузећа, неће моћи да добију акције медија у којима раде.

Изменама Закона о јавном информисању је прописано да медији чији је оснивач држава или локална самоуправа, а таква су 72, морају бити приватизовани до 31. октобра ове године, након чега ће престати њихово финансирање из буџета.

Уколико медији не буду приватизовани до тог рока, предвиђено је да власништво буде понуђено запосленима у тим медијима, а ако они то не прихвате, медији ће бити брисани из регистра јавних гласила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару