Читај ми!

Политико: Силеџије воде Косово

Косовски лидери, укључујући и министра спољних послова Хашима Тачија, јесу силеџије огрезле у ратним злочинима и организованом криминалу које ризикују да дугорочно покваре односе Приштине са Вашингтоном и Бриселом, пише амерички портал "Политико".

У тексту који је за европско издање Политика написао угледни амерички новинар Чак Судетић, Хашим Тачи и "клика око њега" оптужују се да намерно саботирају оснивање Специјалног суда за злочине ОВК како би избегли одговорност за злодела описана у извештају Дика Мартија, укључујући и трговину људским органима.

"Западне дипломате спекулишу да је Тачијева јавна подршка оснивању суда политичко позориште и да он иза сцене ради на томе да се то што више одложи, не презајући ни од застрашивања посланика сопствене странке", наводи Политико, уз претпоставку да је то вероватно зато што се Тачи прибојава да и сам не буде оптужен, преноси Танјуг.

У тексту се цитирају делови Мартијевог извештаја, као и анализе западних обавештајних агенција према којима су Тачи и други командант ОВК одговорни за више од 400 случајева киднаповања, прогона, илегалног притварања и убистава Срба, Рома и "нелојалних" Албанаца након повлачења српских безбедносних снага са Косова 1999. године.

"Тачи се понаша као звер у кавезу", цитира Политико неименованог представника међународне заједнице у Приштини.

Судетић цитира бројне западне дипломате који кажу да вишекратно одлагање доношења закона о специјалном суду у косовском парламенту прети да трајно угрози односе Косова са САД и Европском унијом.

"Тужно је што су САД и европске земље још пре 10 година знале да је Тачи укључен у трговину дрогом и да ствара мафијашку државу, али су се држали начела: 'Јесте гад, али је наш гад', рекао је за Политико један западни дипломата.

У тексту се наводи да западне земље, разочаране Тачијем, неће формално прекинути односе са Приштином, али ће Вашингтон вероватно престати да охрабрује стране инвеститоре да улажу на Косову и да наговара земље које нису признале Косово то да учине.

Осим тога, САД и западноевропске чланице Савета безбедности могли би да прихвате руски предлог да специјални суд оснује, уместо косовске скупштине, Савет безбедности Уједињених нација, што би оштетило међународни положај Косова и дало прилику Србији, која се никад није одрекла тог дела своје територије, закључује Политико.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару