Читај ми!

Сервер: Пронаћи адекватну формулу за ЗСО

Сједињене Државе одавно подржавају снажнију и већу Европску унију, тако да је у том смислу подршка путу Србије у ЕУ заиста нешто најприродније, рекао је професор и експерт за Балкан са вашингтонског "Џонс Хопкинс" института Данијел Сервер.

Данијел Сервер је за Радио Слободну Европу рекао да је највећи изазов из угла Вашингтона, у дијалогу Београда и Приштине, да се пронађе адекватна формула за оснивање Заједнице српских општина на Косову, преноси Танјуг.

На питање да ли има америчких пристисака на Србију кад је реч о формирању Заједнице српских општина, Сервер је одговорио да "притисак" није права реч.

"Ради се пре свега о томе да се дође до прихватљиве формуле, да се избалансирају интереси Приштине која не жели да та заједница буде основ за настајање некакве нове Републике Српске, која би фактички била изван централне владе, и интереси и потребе Срба да сами управљају у многим областима својих локалних заједница, али унутар уставног оквира Косова", истакао је Сервер.

"Истовремено је очигледно да у Приштини тренутно имају неке друге приоритете, као што је формирање Специјалног суда за ратне злочине, тако да су мало успорили решавање тог питања. Иако су то све очекивани проблеми имплементације, Вашингтон ће, како би се све то убрзало, сасвим сигурно извршити притисак и на Приштину и на Београд", рекао је Сервер.

Сматра да је једино што стоји на путу формирању Специјалног суда за ратне злочине на Косову освајање двотрећинске већине у косовском парламенту и да Вашингтон врши притисак на Приштину да би се суд формирао.

Сервер је рекао да се нада да ће ЕУ ове године отворити прво поглавље са Србијом, поглавље 35, јер, "из америчке перспективе – што се брже иде напред то боље".

"Сједињене Државе одавно подржавају снажнију и већу Европску унију, тако да је у том смислу подршка путу Србије у ЕУ заиста нешто најприродније. Шта то у овом тренутку конкретно значи не бих могао знати, али могу рећи ово: тренутно ништа не може заменити обавезе које Србија мора да испуни како би се технички квалификовала за чланство у ЕУ; она напросто мора да прође пут преговора о свих 35 поглавља", рекао је Сервер.

"Оно што ми желимо да видимо јесте замах на путу ка ЕУ, не само за Србију него и за друге земље – за Македонију, за Косово и за Босну. Знате, ми смо сви акутно свесни тога да када балкански бицикл не иде напред, он обично падне", закључио је амерички експерт за Балкан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару