Читај ми!

Вучић: Имам велики страх због ситуације у БиХ

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да више не страхује због испуњења економских реформи већ због регионалне нестабилности и политичких сукоба, пре свега због ситуације у Босни и Херцеговини.

"Велики страх имам због ситуације у Босни и Херцеговини. Видели сте да сам замолио нашег пријатеља (председника РС) Милорада Додика да још једанпут размотри своју одлуку о референдуму. Иако разумем његове аргументе, цена је сувише висока", рекао је Вучић у интервјуу за лист Политика.

Говорећи о нападу у Поточарима код Сребренице, Вучић је оценио да је после британске, резолуције која није усвојена, у великом делу света, не само у региону, нестала жеља чак и за причом о стварном помирењу, а да су неки помирење доживљавали у коначном српском поразу.

Он је додао да је, иако је имао процене безбедносних служби о могућем инциденту у Сребреници, одлучио да оде тамо јер је желео да пошаље сигнал да Србија има добру вољу и искрено поштовање и да покаже колико је његово поштовање према жртвама.

Премијер Србије је додао да се од тада није чуо са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, али да ће му се јавити у понедељак да би се договорили око агенде његове посете Србији.

"Моја сујета и оно што сам преживео не смеју бити разлог да ми не радимо на најбољи начин. Оно због чега се нисам чуо са њим јесте његово објашњење да ме није видео, да он тамо није био организатор", рекао је Вучић и потврдио да му је пре доласка Изетбеговић лично гарантовао безбедност.

Вучић је додао да је његов однос са председником Републике Српске Милорадом Додиком "коректан", а на питање да ли има утицаја на њега, рекао је да не говори о утицају.

"Има и он утицај на мене", рекао је Вучић.

"Случај Битићи велики билатерални проблем са САД"

Председник Владе Србије изјавио је да је случај Битићи велики билатерални проблем Србије и САД.

На питање да ли му амерички званичници у разговорима директно помињу колико је важан случај Битићи за односе Србије и САД, Вучић је одговорио да у разговорима представници САД не иду у детаље, али је истакао да је тај случај велики билатерални проблем и да није решен у протеклих 16 година.

На питање шта му је тачно недавно током посете Србији рекла помоћница америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторија Нуланд и да ли иза њених речи да ће Русија тек видети шта Србији значи ЕУ стоји нешто опипљивије, премијер је рекао да разговори са америчким званичницима "никад нису једноставни и лаки".

"Али, ја волим ту врсту разговора. Не волим те слатке разговоре, јер из њих изађе само сирће. Нису пријатни ти разговори о Битићијима...", додао је премијер.

"Избори нам нису потребни"

Премијер Вучић изјавио је да мисли да нам избори нису потребни, али да никада није могуће искључити ту ситуацију, јер не жели да на силу буде председник Владе.

"Кад ме (први потпредседник Владе) Ивица Дачић критикује пред странцима, он увек каже: 'Ја не могу толико кратко да планирам као Вучић.' Он воли изборе, стално размишља о њима... Ја мислим да нам избори нису потребни, јер су нам планови велики. Имаћемо више ауто-путева урађених у 2016. и 2017. години него икада раније", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је свестан да реформе и мере штедње осећа средњи и сиромашни слој становништва који му даје подршку и да зна колико трпе и тешко живе, али и да они знају да не могу да живе боље ако не уредимо државну касу.

"Нама сваког месеца 350 милиона евра оде на пензије. Зато се спремам и обављам неформалне разговоре – а званичне ћу са ММФ-ом обавити у августу – да ти људи осете бољитак прво у просвети, здравству, полицији и војсци. То вам је 360.000 људи. И да бољитак осети 1,74 милиона пензионера и 1,04 милиона пензионера којима нисмо смањили пензије. Да им бар повећамо пензије за један или два одсто", нагласио је српски премијер.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару