Читај ми!

Одаловић: Време да се одговара за злочине у Ораховцу

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић изразио је наду да ће, уколико се формира Специјални суд на Косову, доћи време да одговарају сви који су одговорни за злочине над Србима у општини Ораховац.

Вељко Одаловић је, у Великој Хочи на Косову и Метохији, присуствовао опелу које је страдалим Србима из ораховачке општине од 1998. до 2000. године, испред споменика пострадалима у Великој Хочи, служио архимандрит манастира Зочиште, Стефан, преноси Бета.

Одаловић је рекао да су у општини Ораховац били спроведени први масовни злочини и да верује да ће први процеси Специјалног суда бити отворени и за оне који су киднаповали рударе у руднику Белаћевац, али и за оне који су починили злочине над Србима и у општини Ораховац од 1998. до 2000. године.

"Ако око злочина у Белаћевцу можда и има неких непознаница, овде у ораховачкој општини се отприлике зна ко су злочинци. И то је нешто што ће суд морати да има у виду и да ће процесуирати одговорне не само за злочине у Зочишти и Оптеруши, него и за све што се дешавало у овом крају", рекао је Одаловић.

Оценио је да људи у том крају најбоље знају где су они за које основано претпостављају да су починили те злочине.

"Вероватно су у њиховом окружењу. Вероватно се срећу са њима. Докле год такви шетају слободно и док не буду приведени правди да одговарају за злочине, ни овдашњи Срби се неће осећати сигурно", рекао је Одаловић.

Према његовим речима, Приштина неће моћи да побегне од формирања суда, као што неће моћи да побегне од утврђивања командне одговорности (за злочине).

"Овде су се неки хвалили да су били команданти. Брзо ће неко њих питати чиме су командовали? Шта су командовали? Да ли су они били стварно оно што представља војска, или су били бандити који су на нејач дигли руку и побили оволико људи који никоме ништа нажао нису учинили. Једини грех им је био што су остали у кући и што су били Срби", рекао је Одаловић.

Додао је да се трага за још више од 530 несталих Срба и других неалбанаца, али да се трага и за Албанцима и да се не прави разлика у том послу, али да Приштина не показује спремност на сарадњу.

"Не можемо добити ни једну информацију из архива такозване Ослободилачке војске Косова. Нажалост, међународна заједница која је 1999. и 2000. године са пуним мандатом, док је била на Косову и Метохији, дозволила да се ови стравични злочини дешавају, није нам помогла. Ни њихове архиве нам нису доступне, а 50.000 тих такозваних мировњака је било овде", рекао је Одаловић.

Изразио је уверење да ће у процесима који ће се отворити бити више доказа и чињеница.

На помену страдалима у општини Ораховац говорили су још и Негован Маврић из Удружења породица несталих из ораховачке општине, Наташа Шћепановић и Милена Парлић из Удружења несталих лица Косова и Метохије, Голуб Кујунџић, председник Привременог органа општине Ораховац и Зоран Бојовић из Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару