Читај ми!

Чанак: Вучић се променио, али Николић није

Председник ЛСВ-а Ненад Чанак рекао је да одлазак премијера Александра Вучића на комеморацију сребреничким жртвама биће важан корак напред у односима Србије и региона. Чанак је напоменуо да поздравља одређене потезе премијера Вучића, док се председник Николић, како је оценио, није ни мало променио.

То је, сматра лидер Лиге социјалдемократа Војводине, важан корак због тога што "и према Александру Вучићу и према Томиславу Николићу и Ивици Дачићу и према осталима који су имали запажену улогу деведесетих година влада велико неповерење у региону", преноси Танјуг.

"То неповерење је према некима с правом, а према некима не с правом. Јер, свако има право да се промени и нико нема право да очекује да се оно што је радио или ради не примети. То је јако важно", рекао је Чанак у емисији "Политбиро" Радио-телевизије Војводине.

Напоменуо је да је ЛСВ увек имала представнике на обележавању годишњице масакра у Сребреници, те да ће он ове године присуствовати комеморацији у Поточарима, да би се поклонио невиним жртвама које су платиле најскупљу цену лудила 90-их.

Лидер ЛСВ истакао је, међутим, да не разуме двоструке аршине у државном врху Србије, јер, како је навео, "с једне стране одређене потезе премијера Вучића човек не може да не поздрави, јер су у складу са свим за шта се ЛСВ залаже 25 година, док се, с друге стране, Николић мастер Томислав није променио ни мало".

"Не треба заборавити да је Николић проглашен за Шешељевог четничког војводу на Романији још за време ратова 90-тих и никад се тога није одрекао, па је онда ишао на прославу победе над фашизмом, па је онда правио потпуно чудновате ствари, као што је недавно упућивање писма енглеској краљици...", навео је Чанак.

Напомињујући да је био шокиран таквом дипломатском грешком, Чанак је истакао да спољну политику државе води Влада, а председник представља државу," и у том смислу Николић је у овом случају прекорачио своја овлашћења".

"Процес децентрализација Војводине стоји"

Према његовим речима, за последњих четврт века колико постоји и ЛСВ, у Србији се није много одмакло ни у погледу процеса децентрализације, јер се о тој теми "није разборито разговарало, пошто су 90-те прошле у ратовима и ужасима, а од 2000 до 20008. године постојала су стална политичка превирања.

Према његовим речима, добри односи са окружењем подразумевају и усаглашавање ставова и о питањима у вези са снабдевањем енергентима до питања односа према руској интервенцији у Украјини.

"У Србији дуги низ година постоји став да се кокетира и са Западом и са Истоком, и са национализмом и са европским и грађанским вредностима. А никако да добијемо тачне одговоре о чему се ту ради", рекао је Чанак.

Чанак је навео и да је недопустиво да се дешава то да Уставни суд Србије укида надлежности АП Војводине као неуставне, а истовремено не примећује да се не поштују уставне одредбе о финансирању покрајине.

"То су дупли аршини који су увек на штету грађана Војводине", истакао је лидер ЛСВ-а.

Поводом договора са Вучићем о отварању диспечерског центра ЕПС-а у Новом Саду, Чанак је рекао да то није никакав ванинституционални договор, већ да је с премијером разговарао као шеф опозиционе групе, као и да није у питању договор, већ да му је премијер изнео своје планове.

"То није корак ка децентрализацији, већ питање једног предузећа, а децентрализација је уставна категорија која за ЛСВ подразумева законодавну, извршну и судску аутономију Војводине", нагласио је Чанак.

Упитан о могућој сарадњи са СНС, Чанак је рекао да би СПС, СРС, ССЈ и ЈУЛ били забрањени у октобру 2000. године да је ЛСВ био на власти, али да то није дозволио ДС.

"Немојте мене оптуживати што радим нешто што је политичка реалност. Законски период за процес лустрације је протекао и сад су сви недужни. А ако су сви недужни, ја могу да имам било каква лична осећања, али зарад интереса грађана Војводине морам да разговарам са сваким", рекао је Чанак.

Додао је да од њега не зависи кад ће бити покрајински избори, али да је ЛСВ за њих у сваком тренутку спреман.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару