Читај ми!

Стивен Реп: Суд за ратне злочине услов за напредак Косова

Успостављање суда за ратне злочине кључни је услов за даљи напредак Косова, истиче амерички амбасадор за питања ратних злочина Стивен Реп у разговору за "Глас Америке" на албанском.

Стивен Реп је такође рекао да међународна заједница увек реагује на злочине који су вршени на организовани начин, преноси Танјуг.

Осврћући се на наводе у извештају Дика Мартија о злочинима вршеним од стране припадника ОВК, Реп је, поред осталог, рекао:

"У Мартијевом извештају се наводи да је постојала организована и систематска активност одређених група и зато сматрам да је важно да такви случајеви буду исцрпно истражени и уколико завређују подизање оптужнице морају да буду изложени и суђењу. Они који буду проглашени кривим треба да буду осуђени, као што они за које буде утврђено да су недужни треба да буду ослобођени кривице. Тиме ће Косово моћи да уклони мрљу без чега би био отежан сваки даљи напредак земље", рекао је Реп.

Амерички амбасадор је посебно истакао да би предузимање те мере Косову више отворило врата међународне заједнице.

"Предузимање таквог битног корака помогло би у даљем настојању Сједињених Држава на укључивању Косова у међунродне организације и институције. Не видим ниједан разлог за одустајање од таквог корака од стране Приштине. Познато је да Европска унија то тражи, да би дијалог са другим земљама у свету био олакашан. И притисак на Србију да поступи како треба био би повећан. Али, ако Косово одлучи другачије, суд ће успоставити Уједињене нације, што не искључује ни могућност да појединци покушају да га употребе у пропагандне сврхе и лате се посла подривања будућности Косова", рекао је амбасадор

Реп је додао да би косовски суд за ратне злочине уклонио могућност било чијег политичког утицаја, док би САД учиниле све да помогну Приштини да суд и његови чланови функционишу по највишим стандардима заснованим на закону и објективним чињеницама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи