Читај ми!

Вулин: Случај Орић порука да српске жртве нису битне

Председник Покрета социјалиста и министар у Влади Србије Александар Вулин рекао је да је одлука да Насер Орић буде изручен Босни и Херцеговини, а не Србији у ствари порука да српске жртве нису битне.

Вулин је у Бачкој Паланци рекао Танјугу да Србија не би тражила изручење Орића да није сасвим сигурна да се ради о ратном злочинцу, чије злочине може да докаже.

"Бојим се да се политика још једном умешала и да је послала поруку да српске жртве и нису важне, и да људи који су били на другој страни међународног права и свих других права, који су ратни злочинци, да могу да прођу некажњено", казао је Вулин.

Нагласио је да нема поверења у оно правосуђе које, како је рекао, свих ових година није ни помислило да процесуира Орића, а које се сетило да он може бити процесуиран баш онда кад је Србија тражила његово изручење.

Вулин је нагласио да би веома волео да га демантују, али да не може да се одупре утиску да за српске жртве нема ко да одговара и да нема ко "за српским жртвама да заплаче изузев нас самих".

Коментаришући најаве које су стизале ових дана да ће бити отказана манифестација Дан сећања у Сребреници уколико Орић не буде пуштен из затвора, Вулин је рекао да је то очигледна потврда да се у цео случај умешала политика.

"Јасно је да се другачији расплет није ни предвиђао, јер како неко може да уцењује правосудне органе да ће урадити ово или оно ако не зна исход", казао је Вулин, постављајући питање "шта би се десило када би неки сличан ултиматум поставила Србија".

Ускоро регионална конференција о азилантима 

Вулин је навео да ће ових дана бити одржан састанак и да се нада да ће то бити донаторска конференција са УНХЦР-ом поводом питања азиланата.

Рекао је да ће председник Владе Србије Александар Вучић организовати регионалну конференцију на ту тему, на којој ће позвати и остале земље, које су угрожене по том питању, да нађу заједничко мишљење и решење.

"Очигледно је да је Србија једна од најугроженијих земаља, али је и јасно да ниједна земља сама не може да се избори са тим проблемом, а сада видимо да ни Европска унија не може сама да пронађе решење", рекао је Вулин.

Он је казао да се процењује да је Сирију напустило близу девет милиона људи, и да нигде на свету не постоје капацитети за прихват толиког броја људи.

Вулин је нагласио да је сигуран да ће азиланти у Србији бити прихваћени на адекватан начин и да ће бити и здравствено и на сваки други начин збринути.

"Ово је једини део Балкана на ком нико од азиланата није злостављан, није опљачкан, нико није шиканиран, зато што ми знамо каква је то мука јер је, на жалост, у последњих 20 година у Србију дошло више од 800.000 избеглица", рекао је Вулин.

Он је истакао да се у Прешеву гради центар за прихват азиланата, где би они добили адекватан третман и потребна документа.

"Ми имамо одређене међународне обавезе и обавезни смо да прихватимо сваког ко затражи азил и да му издамо одређену потврду са којом он слободно може да се креће по нашој територији", објаснио је Вулин, додајући да се након пријема азиланти упућују у прихватне центре, где пролазе обавезне лекарске контроле.

Према Вулиновим речима, лекарске контроле се обавезно спроводе како због самих азиланата, тако и због локалног становништва.

Вулин је на крају рекао да је јасно да огромна већина азиланата нема циљ да остане у Србији, већ да жели да стигне до ЕУ.

"Зна се да азиланти у ЕУ улазе већ у Грчкој, а затим преко Македоније долазе у Србију, одакле желе да продуже даље ка Западној Европи, и то је проблем који Србија сама не може да реши, нити на њега може да утиче", закључио је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи