Читај ми!

Хан са Јахјагом о реформама и дијалогу са Београдом

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан разговарао је у Приштини са косовском председницом Атифете Јахјагом и том приликом истакао значај реформи и дијалога Београда и Приштине.

Хан је оценио да је наставак дијалога Београда и Приштине посебно значајан јер ће помоћи нормализацији односа две стране а да је ангажовање на унутрашњим реформама важно за очување стаблилности на Косову, саопштио је кабинет косовске предсeднице.

Према европском комесару, либерализација визног режима са ЕУ нема никакве везе са илегалном миграцијом, а процес процене испуњавања критеријума за либерализацију виза ће бити настављен, наведено је у саопштењу, преноси Танјуг.

Јахјага је рекла да су косовске институције ангажоване на спровођењу реформи по европској агенди напомињући да Косово има потребу за подршком ЕУ посебно када је реч о Споразуму о стабилизацији и придруживању и либерализацији виза за становнике Косова.

Према њеним речима, приоритети су успостављање законодавста, унапређење економског развоја и смањење стопе незапослености како би се зауставила илегална миграција, што је "феномен који је последњих месеци знатно погодио Косово," наведено је у саопштењу.

Говорећи о дијалогу са Београдом, Јахјага је рекла да су поновни почетак разговора и постизање споразума о правосуђу важни и додала да дијалог треба да буде транспарентан за грађане а сви постигнути споразуми спроведени.

Са Ханом се састао и косовски премијер Иса Мустафа, који је европском комесару рекао да Приштина ради на конректним питањима која воде нормализацији односа са Београдом и уклањању порепрека за европске интеграције.

Мустафа је као део нормализације односа између Београда и Приштине оценио и недавно постигнут споразум о правосуђу.

Поручио је да се косовске институције ангажују да врате грађане који су илегално мигрирали и додао да ће се за њих створити услови кроз економски развој, преноси агенција Косовапрес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи