Ваштер: Споразум о правосуђу за бољи живот грађана

Замениca шефа Еулекса Жоел Ваштер изјавила је да верује да ће реализација бриселског споразума о правосуђу допринети побољшању живота грађана на северу Косова.

Жоел Ваштер је поздравила потписивање споразума о правосуђу под покровитељством Брисела и истакла да верује да ће његова имплементација на практичан начин допринети бољем квалитету живота грађана на северу Косова, јавља Танјуг.

Ваштер је за програм Радија Контакт плус у Косовској Митровици истакла да је Еулекс у сваком тренутку спреман да помогне имплементацију договора о правосуђу.

Говорећи о косовским азилантима Ваштер је казала да мисли да не постоје поуздани статистички подаци о томе колико је грађана напустило Косово, али да покушај емиграције без докумената води њиховом повратку на Косово.

"Чули сте да су чланице ЕУ протеклих недеља рекле, практично да не постоји шанса да било који захтев за азил са Косова буде прихваћен. Ја знам да је за многе људе ово емотивно и осетљиво питање, али грађани треба да знају да покушај емиграције без адекватне документације води само ка њиховом повратку назад или хапшењу који сигурно неће резултирати добијањем азила", истакла је Ваштер.

Заменца шефа Еулекса је навела и да нацрт Закона о Специјалном суду мора бити прво завршен, а након тога послат Скупштини Косова и да верује да Косово разуме и схвата значај бржег формирања Специјалног суда јер је, како је објаснила, много времена изгубљено због политичког застоја и кризе.

Ваштер се осврнула и на питање комбината Трепча истакавши да у Еулексу разумеју да је ова тема веома комплексна, али да је у овом тренутку то пре свега економско, социјално и политичко питање пре него питање владавине права.

Упитана да ли ће питање "Трепче" бити на дневном реду разговора делегација Београда и Приштине у Бриселу, Ваштер је подсетила да је Еулекс асистирао у спровођењу многих споразума проистеклих из бриселског дијалога, али да они не одређују агенду и да то зависи од београдске и приштинске стране.

Осврћући се и на тзв. "Парк мира" на главном ибарском мосту којег косовски Албанци виде као барикаду и препреку слободи кретања, Ваштер је казала да оно што стварно треба решавати су барикаде у људским главама.

Радујем се времену када ће бити донет обострани споразум о томе како решити ово питање, закључила је Ваштер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи