Посета Хана добар сигнал Србији

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже за РТС да је посета европског комесара Јоханеса Хана добар сигнал да је све што Србија ради видљиво Европској унији. Не очекујем да ће Брисел тражити да уведемо санкције Русији, истиче министарка.

Министарка Јадранка Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је изузетно добро што је Јоханес Хан у новом мандату за прву посету изабрао баш Србију.

"Иако наглашавомо да реформе јесу за добробит грађана у будућности, важно је и да Унија треба да препозна наше напоре и да настави да нам пружа подршку", истиче Јоксимовићева.

Министарка очекује да еворпски комесар потврди висок ниво напретка на европском путу иако су пред нама пред нама бројни изазови. То су пре свега, додаје Јоксимовићева, усаглашавање и примена еврпског законодавства.

Јоксимовићева каже да само отварање поглавља неће Србију битно приближити Унији, већ да је то оперативан део поглавља када крећемо да преговарамо о детаљима.

"Постоји препорука да се основна људска права, безбедност, слободе медија и такве теме отворе међу првима, у раним фазама преговора", наводи Јоксимовићева.

Међутим, додаје министарка, оно што је за Србију специфично јесте поглавље 35 које обухвата дијалог Београда и Приштини и додаје да Србија лобира како би показала да је спремна за отварање тог поглавља.

Министарка задужена за европске интеграције наглашава да смо много урадилу у спровођењу Бриселског споразума, који је обавезујућ и за Београд и за Приштину.

"Србија је чак унилатерално учинила неке техничке аранжмане, што не значи да ћемо ми ићи мимо плана", додаје Јоксимовићева.

Када је реч о поглављу 32 (финансијска контрола), министарска истиче да је тај сегмент важан јер је ЕУ поучена претходним искуствима и тражи високе економске критеријуме.

"Ми ћемо то поглавље свакако отворити, трудимо се да то буде до краја године. Ми нећемо да молимо јер мислимо да смо пуно урадили. Радили смо доста, на свим пољим", каже Јоксимовићева.

Најбитније је да у Србији постоји добра политичка воља за отварање поглавља 32, истиче министарка и додаје да је неопходно да се Србији пошаље сигнал подршке.

Јоксимовићева сматра да "није драма" и ако се та поглавља не отворе до краја године и додаје да Србија очекује да буде третирана у складу са оним што је постигла.

"И да се отварање не деси, то не значи да ће то ометати наш европски пут и реформе. ЕУ је само додатна вредност која би нас убрзала", наглашава министарка задужена за европске интеграције.

Kaда је реч о увођењу санкција Русији због украјинске кризе, министарка не очекује да ће Брисел тражити увођење казнених мера Москви.

"И премијер и чланови Владе су становишта да је однос са Русијом посебан економски интерес који Србија има право да штити", наглашава Јоксимовићева.

Ипак, додаје министарка, у складу са којим будемо напредловали, мораћемо постепено да усклађујемо своју спољну политику са политиком Европске уније.

Јоксимовићева истиче да се често не спомиње који допринос Србија даје у заједничкој безбедносној политици учешћем у војним и цивилним мисијама.

"Тако се диже углед и репутација земље, а то је неправедно занемарено", каже министарка задужена за европске интеграције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије